ЖЕЉКО ВИДОВИЋ, председник општине Врбас


Željko VidovićДр Жељко Видовић, председник општине, уверен је да и поред свих отежавајућих околности општина Врбас има потенцијала да у 2011. години напредује и развија се. Отворено о резултатима рада и проблемима, о функционисању јавних предузећа и установа, буџету за 2011. годину, о Стратегији развоја и другим темема Видовић је говорио за vrbas.net

vrbas.net - Да ли су јавна предузећа испунила зацртане планове, али и очекивања грађана?

Видовић – Већина јавних предузећа јесте испунила оно што је планирано, али се мора признати да поједина предузећа и установе то нису учинила. Нису испунили очекивања ни наша, ни грађана. Ове године се мора урадити много више у неким установама, као што је Културни центар Врбаса, и од њих очекујемо озбиљан план и програм рада, како би тачно знали шта нас чека на пољу културе. Добре резултате остварили су Центар за физичку културу 'Драго Јововић', Јавно предузеће за превоз путника 'Врбас' и Јавно предузеће за информисање 'Врбас'. Ова предузећа сама су покретала разне пројекте, добрим радом обезбеђивала сопствена средства и средства од виших органа власти и њима уређивала и опремала своје просторије, технички се модернизовала, и смањивала дугове који су направљени претходних година. Ево примера, Јавно предузеће за превоз путника 'Врбас' претходне године по први пут је пословало позитивно и остварило добит од 11 милиона динара. То је за сваку похвалу, посебно након година и година губиташког пословања. Ово предузеће биће још боље, урађена је перонизација која ће обезбедити додатну зараду, али не од путника већ од превозничких кућа које ће од сада морати да плаћају коришћење услуга аутобуске станице у Врбасу. Ово су примери како морају радити сва јавна предузећа и установе у 2011.години.  

vrbas.net - Како модернизовати сада већ очигледно нефункционални систем у ЈКП „Стандард“?

Видовић – Већ више од годину дана водимо битку са ЈКП 'Стандард' и његовим дуговима и потраживањима. Реално, потраживања 'Стандарда' износе око 30 милиона динара, а дуговања око 70 милиона динара. Више десетина милиона потраживања заувек су изгубљена јер нису на време повлачени одговарајући кораци, подношене пријаве или мењани уговори, тако да на тај новац више не можемо рачунати. И ове године наставићемо да помажемо предузеће, али смо ангажовали и једну агенцију која ће извршити анализу пословања и припремити реструктуирање предузећа. Очекујемо да након свега добијемо поједина предузећа са здравом стартном основом за пословање, како би сви осетили корист реструктуирања, и запослени и корисници услуга. Иако ћемо добити више предузећа, нећемо дозволити никакво умножавање администрације. Ако у Општој болници са 650 запослених има 27 административних радника, онда не можемо дозволити да много мања предузећа административно опслужује већи број људи. 

vrbas.net - Скупштина општина Врбас усвојила је буџет за 2011. годину. Да ли су грађани добили буџет чије ће трошење унапредити квалитет њиховог живота?

Видовић – Дирекција за изградњу добиће у 2011. години 160 милиона динара, а само десетак биће инвестирано у поједине пројекте. Не, овај буџет није инвестициони јер враћа дугове из 2008. и 2009. године. Задужени смо за један читав једногодишњи буџет и ове и следеће, 2012. године, превасходно ћемо се бавити враћањем тих дугова. Ипак, ако наш буџет већ није развојног карактера, то не значи да се у 2011. неће наставити са великим инвестицијама. Наши односи са покрајинским и републичким органима власти, Фондом за капитална улагања АП Војводине или Министарством за Национални инвестициони план, али и са приватним инвеститорима, обезбедили су нам да општину Врбас претворимо у велико градилиште и свакодневно је инфраструктурно унапређујемо и модернизујемо. За грађане није важно којим средствима градимо канализациону или гасну мрежу, реконструишемо путеве или мостове, градимо спортске хале, већ је једино важно да се ти послови наставе и изведу до краја.    

vrbas.net - Међу последњим локалним самоуправама у Војводини добили смо важан документ као што је Стратегија развоја општине. О каквом се документу ради?

Видовић – Стратегија развоја општине Врбас је документ који нам је био неопходан. Усвојили смо га тек сада, иако је био најављен много раније, само зато што се ради о свеобухватном документу на више од сто страна, за чију је темељну припрему и израду било потребно доста времена. На узради документа радио је читав тим стручњака из свих области друштвеног живота. У њему су прецизно обрађени сви потенцијали општине Врбас, тренутно стање и изнети стратешки правци развоја. У Стретагији су посебно обрађени предузетништво, мала и средња предузећа и туризам, пољопривреда, локална самоуправа и цивилни сектор, одрживи развој и заштита животне средине, урбанизам и стамбено-комунална делатност, и друштвени живот. Без Стратегије развоја неће бити могуће конкурисати код разних домаћих и страних фондова. Они који Стратегију називају списком жеља морају да знају да то није документ за годину или две дана, већ планер који би се требао испунити у наредној деценији, како би Врбас изгледао онако како сви желимо, економски развијен и удобан за живот.  

vrbas.net - На које инвеститоре рачунате да би у 2011. години могли у општини Врбас покренути нови бизнис и понудити, грађанима неопходна, нова радна места? 

Видовић – До сада ниједан озбиљан инвеститор који је дошао у општину Врбас да се упозна са могућностима пословања, није отишао из нашег града а да није почео са радом. Знам да их је могло бити много више, али околности су тешке у целој држави. Ипак, то ми улива оптимизам да ће се и ови са којима тренутно контактирамо определити за рад у нашој општини. 'Ино Бачка' шири своје пословање на нове хале и запошљаваће нове раднике. Шире се и стакленици у Равном Селу, затим сада је већ извесно да 'Меркатор С у нашем граду гради свој објекат на површини од 2.000 квадратних метара, нешто мањи објекат гради 'Валди', 'Медела' повећава своје производне капацитете, вероватно и 'Карнекс'. Уверен сам да ће на свим наведеним местима посао добити значајан број становника општине Врбас. 

vrbas.net - Да ли сте задовољни функционисањем коалиције коју предводи Демократска странка?

Видовић – Не могу да се пожалим на сарадњу са људима са којима са свакодневно окружен. Имамо коалициони споразум који потписници поштују, али је и нормално да имамо појединих тачака око којих се не морамо увек слагати. По неком питању понекад се не слажемо у оквиру једне странке, а не у оквиру коалиције, јер сви износимо своје идеје, а оне највредније добију подршку свих и иду на реализуцију. Морам рећи да имамо и коректну сарадњу са опозиционим одборницима који често износе конструктивне предлоге.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"