Нови начин лечења можданог удара у ОБВ

У Општој болници Врбас почела је примена најсавременијег начина лечења исхемијског можданог удара, саопштено је из ове здравствене установе. Ако се ова терапија примени на време и без компликација, пацијент наставља живот без последица.

"Веома велики значај ове терапије је у томе што се смањује инвалидност, онеспособљеност, време хоспитализације, рехабилитације и време одсуствовања с посла. Због свега наведеног нова терапија са собом носи велику здравствену, социјалну и економску вредност. Битно је нагласити да је неопходна брза реакција у временском периоду од 4,5 сата, да пацијенти што пре стигну до болнице – добра сарадња примарне и секундарне здравствене заштите, али и константна едукација становништва о симптомима можданог удара, као и о превенцији ове болести", рекла је др Цвета Рогановић, начелница Одељења неурологије Опште болнице Врбас.

Задовољство због нове врсте здравствене заштите која се од сада примењује и у врбаској установи, исказао је и др Милан Попов, директор Опште болнице. "Поносан сам што је још једном победио ентузијазам и несебично залагање колега, с циљем да се лечење пацијената помери за корак више", рекао је др Попов. 

Иначе, мождани удар означава престанак функционисања одређених група можданих ћелија а настаје услед недостатка хранљивих материја и/или кисеоника. Манифестује се у виду одузетости појединих делова тела, поремећајем говора, сметњама у координацији покрета и хода или разним психичким испадима и поремећајима свести, а према статистичким подацима у скоро 33% случајева долази до смртног исхода. Исхемијски мождани удар који настаје запушењем крвног суда је много чешћи (75-85%), и веома успешно се лечи тромболизом.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"