Радно тело и експерти разматрали опције чишћења ВБК

На иницијативу Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине, у Новом Саду је организован састанак чланова радне групе и сарадника на пројекту "Ревитализација Великог бачког канала". Чланови овог тела окупили су се ради презентације документа Опциона анализа за пројекат "Чишћење и ремедијација Великог бачког канала", у којем су разматране опције решења овог великог еколошког проблема.

Уз представнике Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине, састанку у Скупштини АП Војводине присуствовали су и представници Министарства животне средине, ЈВП "Воде Војводине, затим чланови тима "ППФ 8", - експертске организације за припрему техничке документације пројекта "Ревитализација Великог бачког канала", који су презентовали припремљени материјал, као и председник општине Врбас Милан Глушац. Израду пројектно-техничке документације кроз "ППФ 8" програм финансира Делегација ЕУ у Србији.

"У документу је направљен већи број опција, укупно 13, узимајући и нулту опцију у обзир. С обзиром на постојеће стање велике количине муља различитог састава, како по вертикалном тако и хоризонталном профилу, и узимајући у обзир локацију самог средишта насеља, анализиране су различите варијанте  и аспекти утицаја тих варијанти", саопштено је након састанка. 

"Оно шта је за нас најважније и шта смо ми као учесници овог скупа и чланови радне групе изабрали као опцију, то је она опција која је по питању могућег утицаја на околину, по питању здравствено безбедносних услова, као и времена трајања, најбољи избор за нас као крајње кориснике овог пројекта. Овај документ свакако представља озбиљан помак у решавању проблема загађења Великог бачког канала. Да би се могло приступити измуљењу и ревитализацији Великог бачког канала, предуслов је да се заустави даље испуштање отпадне воде у канал, као и сваки нежељени утицај који погоршава квалитет воде у каналу а директно се одражава на квалитет живота грађана Врбаса", рекао је за vrbas.net Милан Глушац, председник општине Врбас.

КУЛТУРА

Милутину Ж. Павлову уручена награда "Небојша Деветак"

14. дец 2018. КУЛТУРА

Милутину Ж. Павлову уручена награда "Небојша Деветак"

Милутину Ж. Павлову уручена је прва књижевна награда "Неб...

Књижевно вече Мухарема Баздуља у библиотеци у Бачком Добром Пољу

10. дец 2018. КУЛТУРА

Књижевно вече Мухарема Баздуља у библиотеци у Бачком Добром Пољу

Новинар, писац и преводилац Мухарем Баздуљ се 7. децембра...

Гуслари из Врбаса покретачи заштите певања уз гусле

04. дец 2018. КУЛТУРА

Гуслари из Врбаса покретачи заштите певања уз гусле

Унесков Међувладин комитет, на свом редовном, 13. заседањ...

Светски хитови у биоскопу "Југославија"

02. дец 2018. КУЛТУРА

Светски хитови у биоскопу "Југославија"

Биоскоп "Југославија" Културног центра Врбаса припремио ј...

Милутин Ж. Павлов први добитник награде "Небојша Деветак"

28. нов 2018. КУЛТУРА

Милутин Ж. Павлов први добитник награде "Небојша Деветак"

У знак сећања песника, главног и одговорног уредника Часо...