Врбас део велике кампање "Ум на друм"

Под слоганом "У кола без алкохола", Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије и Савет за безбедност саобраћаја општине Врбас, организовали су у три врбаска кафеа акцију "Казнене карте". Ова акција део је кампање "Ум на друм" која се с циљем да промовише вожњу без алкохола, организује у пет локалних самоуправа у Србији, међу којима је и Врбас.

Један од најчешћих узрока саобраћајних незгода управо је вожња под дејством алкохола и акција је окренута ка превенцији. Она подразумева анкетирање гостију кафеа, њихово упознавање са опасностима које носи вожња у алкохолисаном стању, затим казненим мерама које следују за тако нешто, као и мерење нивоа алкохола у крви.

"Наш Савет за безбедност саобраћаја пријавио се за један од пројеката Агенције за безбедност саобраћаја јер желимо да новим активностима допринесемо унапређењу сигурности на путевима и смањењу броја саобраћајних незгода, које су често узроковане вожњом у алкохолисаном стању", рекла је овом приликом Миљана Штулић, заменица председника општине Врбас и председница Савета за безбедност саобраћаја у општини Врбас. 

Ово је, иначе, иновативан приступ који је познат у свету и ове промоције намерно се организују у локалима где се конзумирају алкохолна пића. Додатну вредност овим активностима даје и активно учешће Савета за безбедност саобраћаја у општини или граду где се кампања спроводи, као и учешће угоститељских објеката у оквиру друштвено-одговорног доприноса локалној заједници. Основна идеја да гости имају могућност да након конзумирања алкохола, а на основу прецизне информације о количини алкохола у организму, те предвиђеним новчаним казнама и негативним бодовима, као и заштитним мерама и забранама управљања возилом, донесу исправну одлуку.