Градски музеј Врбас на Википедији

Градски музеј Врбас, уз подршку Министарства културе и информисања, укључен је у програм приближавања најширој светској јавности садржаја којим установа располаже кроз ангажман википедијанца стажисте. Овај програм спроводи Викимедија/Википедија и Градски музеј у Врбасу је осма установа у Србији која је укључена у њега. Један стажиста Викимедије/Википедије ових дана дигитализује највреднији материјал Градског музеја и кроз слике и речи га представља web посетиоцима установе, којих је из дана у дан све више.

"Програм стажирања представља један од Викимедијиних пројеката који се први пут реализовао 2010. године у Британском музеју. Википедијанац стажиста се бира из редова искусних Википедијанаца/Викимедијанаца и њихова улога је посредовање између ГЛАМ институција (галерије, библиотеке, архиви, музеји) и огранка Викимедије. Овај Википедијанац има прилику да подстакне институцију на сарадњу и пружи адекватну обуку у погледу уређивања Википедије, слободних лиценци и сличног. Модели сарадња су различити и најчешће се прилагођавају институцијама. Први Википедијанац стажиста у Србији обављао је праксу у Универзитетској библиотеци 'Светозар Марковић' 2014 године. Од тада до данас реализовано је укупно десет програма у осам институција: у Ботаничкој башти Јевремовац, УНИЛИБ-у, Музеју у Смедереву, Народном музеју Лесковца, Историјском архиву Суботице, Музеју Југославије у два наврата, Музеју Војводине, а сада се реализује у Градском музеју Врбас. Википедијанац стажиста Оксана Мудри-Недић, Мала комета, у периоду од 15. августа до 15. септембра 2018. године ради у Градском музеју у Врбасу на дигитализацији старих и ретких књига, разгледница, плаката и фотографија и њиховом постављању на Викизворник и у Викимедијину оставу. Осим тога, стажиста ће организовати обуке уређивања Википедије за запослене у Градском музеју".

Према речима Весне Гргуровић, археолога - вишег кустоса Градског музеја, до сада су написани следећи чланци: Градски музеј Врбас, Илија Милованчев, Павле Којић, Карољ Сирмаи, Музеј револуције у Врбасу, Добровољно ватрогасно друштво у Врбасу, Иса Секицки, Фридрих Лоц, Јоханес Вајденхајм, Бела Пехан, Антропозооморфна псеудофибула из Врбаса, Археолошки локалитет Шуваков салаш-Клиса, Иштван Ђенге, Милета Лесковац, Флора Шифлер, а допуњени већ постојећи чланци: Чарнок, Јожеф Пехан и Гимназија "Жарко Зрењанин".