Градски музеј Врбас на Википедији

Градски музеј Врбас, уз подршку Министарства културе и информисања, укључен је у програм приближавања најширој светској јавности садржаја којим установа располаже кроз ангажман википедијанца стажисте. Овај програм спроводи Викимедија/Википедија и Градски музеј у Врбасу је осма установа у Србији која је укључена у њега. Један стажиста Викимедије/Википедије ових дана дигитализује највреднији материјал Градског музеја и кроз слике и речи га представља web посетиоцима установе, којих је из дана у дан све више.

"Програм стажирања представља један од Викимедијиних пројеката који се први пут реализовао 2010. године у Британском музеју. Википедијанац стажиста се бира из редова искусних Википедијанаца/Викимедијанаца и њихова улога је посредовање између ГЛАМ институција (галерије, библиотеке, архиви, музеји) и огранка Викимедије. Овај Википедијанац има прилику да подстакне институцију на сарадњу и пружи адекватну обуку у погледу уређивања Википедије, слободних лиценци и сличног. Модели сарадња су различити и најчешће се прилагођавају институцијама. Први Википедијанац стажиста у Србији обављао је праксу у Универзитетској библиотеци 'Светозар Марковић' 2014 године. Од тада до данас реализовано је укупно десет програма у осам институција: у Ботаничкој башти Јевремовац, УНИЛИБ-у, Музеју у Смедереву, Народном музеју Лесковца, Историјском архиву Суботице, Музеју Југославије у два наврата, Музеју Војводине, а сада се реализује у Градском музеју Врбас. Википедијанац стажиста Оксана Мудри-Недић, Мала комета, у периоду од 15. августа до 15. септембра 2018. године ради у Градском музеју у Врбасу на дигитализацији старих и ретких књига, разгледница, плаката и фотографија и њиховом постављању на Викизворник и у Викимедијину оставу. Осим тога, стажиста ће организовати обуке уређивања Википедије за запослене у Градском музеју".

Према речима Весне Гргуровић, археолога - вишег кустоса Градског музеја, до сада су написани следећи чланци: Градски музеј Врбас, Илија Милованчев, Павле Којић, Карољ Сирмаи, Музеј револуције у Врбасу, Добровољно ватрогасно друштво у Врбасу, Иса Секицки, Фридрих Лоц, Јоханес Вајденхајм, Бела Пехан, Антропозооморфна псеудофибула из Врбаса, Археолошки локалитет Шуваков салаш-Клиса, Иштван Ђенге, Милета Лесковац, Флора Шифлер, а допуњени већ постојећи чланци: Чарнок, Јожеф Пехан и Гимназија "Жарко Зрењанин".

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"