Избегличким породицама уручене машине и алати

Поводом 20. јуна - Светског дана избеглица, данас је у Врбасу 16 избегличких породица добило мотокултиваторе и друге алате који ће им послужити за економско оснаживање и бржу и потпунију интеграцију у друштво у ком живе. Средства у висини од 16.000 долара заједно су обезбедили Catholic relief servives и Биро Владе САД за становништво, миграције и избеглице, док су пројекат на терену, избор породица и потребне обуке спровели Друштво за помоћ угроженим лицима "Солидарност" и општина Врбас.

"Доделили смо 16 уговора за економско оснаживање. Ове породице претходно су прошле процес стамбеног збрињавања а сада им стварамо услове и да привређују и тако брину о себи. Дванаест породица добило је мотокултиваторе, по једна опрему за фризерски салон, пластеник и алат за молерски занат, док је последњој породици са списка једна, што је посебно интересантно, опрему за фризерски салон за псе, што Врбас до сада није имао. Ова породица добиће и бесплатну обуку", рекла је Данијела Илић, чланица Општинског већа, и захвалила донаторима на подршци и обезбеђеним средствима. Према њеним речима, Светски дан избеглица није једини дан када се о овим лицима брине у општини Врбас, напротив, "локална самоуправа континуирано решава проблеме избегличке популације и чини све да их брзо и ефикасно интегрише у друштво".

Мирко Вукчевић, координатор пројекта "Интегрисана подршка расељеним особама и избеглицама", јавно је похвалио општину Врбас за ефикасност у спровођењу пројекта, што је омогућило да донације до породица стигну веома брзо. "Сви корисници који су добили опрему прошли су и кратки курс о предузетништву и вођењу малих, породичних предузећа, што може бити од користи за њихов посао, као и за касније могуће конкурсе друге врсте. Имамо одличну сарадњу са општином Врбас и пошто видимо добар потенцијал и код радно способних избеглица које желе да раде, и код локалне самоуправе која жели да их укључи у друштво, надамо се да ћемо сарадњу наставити и даље", рекао је Вукчевић.