Челници Свидњика у посети Врбасу

Челници словачког Свидњика, града са којим општина Врбас већ више од једне деценије негује пријатељске односе, посетили су данас Врбас. Госте из Свидњика, предвођене Јаном Холодњаком, председником општине, дочекали су Милан Глушац, председник општине Врбас, и Марјана Мараш, председница Скупштине општине.

"Пријатељски односи са Свидњиком покренути су кроз област културе, а данас се менифестују и у неким другим областима. За нас је важно да пронађемо поузданог партнера са којим можемо размишљати о заједничким пројектима прекограничне сарадње, што је један од предуслова да се појавимо пред одређеним фондовима Европске уније. Само тако можемо постићи да наша сарадња прерасте и на поље туризма или привреде и надам се да ће неки од тих пројеката бити реализован. Такође, драгоцена су нам и размена искустава и модели вођења локалне самоуправе које смо имали прилике да видимо у Свидњику и неке од њих могли би да применимо у нашем граду. Овога пута разматрали смо могућност да деца из Врбаса посете Свидњик а деца из Свидњика Врбас, како би се наше најмлађе генерације на време упознавале са обичајима, културном и језиком других народа", рекао је Милан Глушац, председник општине Врбас, након сусрета са Јаном Холодњаком, председником општине Свидњик.

Др Дејан Захорјански, председник КПД "Карпати" и ових дана домаћин делегацији из Свидњика, изразио је задовољство што Врбас има тако искреног пријатеља у свету као што је овај словачки град и његови становници. "Оно што је почело сарадњом друштава која се баве неговањем културе Русина, прерасло је у сарадњу два града. За нас у културно-просветном друштву је веома важно да одржавамо односе са сличним друштвом у области Закарпатја, матици свих Русина. Наша сарадња се наставља и у овом сусрету пријатељских страна добили смо позив да поново будемо гости Свидњика и наступимо на VII Фестивалу русинске културе, који се одржава током маја", рекао је Захорјански.