Одржана VI седница Скупштине општине Врбас

Иако само са четири тачке дневног реда, VI седница Скупштине општине Врбас може се сврстати у групу оних најдужих, јер су одборници јуче, уз паузе, заседали више од осам сати. Централна тачка дневног реда била је Одлука о месним заједницама на територији општине Врбас, донета због припрема за расписивање нових избора за савете МЗ, која треба да буде ускоро донета.

Пре усвајања дневног реда, пет опозиционих одборника, СДС, ЛСВ и Покрета ДЈБ, предложило је да се он прошири за додатне 24 тачке, али ниједна од њих није добила потребну подршку скупштине већине. Као и обично, опозиција је предлагала да локални парламент расправља у стању у општини Врбас и јавним предузећима, о раду изабраних и постављених функционера и разних тела, затим о изградњи постројења за спаљивање анималног отпада на простору ЈАЗИП-а, о изградњи Централног постројења за прераду отпадних вода, као и о бројним одлукама и процедурама попут процедура за избор директора или за смену председника општине Милана Глушца.

Заседање је започело новом изменом у саставу одборника. Уместо Атиле Андроцког, одборника СНС који је поднео оставку, Скупштина општине потврдила је мандат Драга Бијелића, изабраног са исте листе.

Новом Одлуком о месним заједницама на територији општине Врбас, између осталог, утврђен је поступак образовања ових тела, послови месних заједница, органи, начин избора чланова савета, учешће грађана у вршењу послова МЗ и начин финансирања. "У Месној заједници грађани непосредно или преко Савета МЗ иницирају и разматрају решавање комуналних питања и уређења насеља и у том циљу остварују сарадњу са јавним предузећима; разматрају задовољавање одређених потреба грађана у области образовања, културе, спорта и другим областима од непосредног интереса за грађане; иницирају предузимање мера за очување и заштиту културних добара, заштиту и унапређење животне средине и заштиту здравља; иницирају предузимање мера код надлежних институција у циљу пружања помоћи лицима у стању социјалне потребе; иницирају предузимање мера заштите добара од општег интереса, очувања јавног реда и мира, ечементарних и других непогода, иницирају и организују увођење самодоприноса и спровођење референдума; врши и друге послове у складу са законом, одлукама општине Врбас и статутом МЗ. Чланови савета месних заједница бирају се непосредно, тајним гласањем на основу општег и једнаког изборног права", само су неке од одредби Одлуке.

"Нова одлука о месним заједницама олакшава изборни процес и функционисање ових јединица и будућих савета. Смањењем броја чланова у саветима омогућиће се лакше доношење одлука, које су у већини случајева зависиле од кворума. Самим формирањем Комисије за спровођење избора оствариће се и уштеде смањеним бројем чланова у бирачким одборима. Такође, кандидатима је олакшан посао чењеницом да ће потписе подршке моћи да прикупе на територији целе месне заједнице којој припадају, а не само у делу који покрива њихово бирачко место. Избором нових чланова у савете МЗ биће усаглашени и статути са одлуком која је донешена. Нова одлика обезбеђује да сваки кандидат равноправно учествује у изборном процесу и сваком се дају једнаке шансе као и време да своје предлоге преда у року. Осим имена сваког делегираног кандидата, стајаће и назив политичке организације која је предложила кандидата, без имена лидера странке и имена оних кандидата који ће се за место у савету борити испред групе грађана", оценила је Јована Вујтовић, помоћница председника општине Врбас задужена за месне заједнице.

Ипак, са овим оценама нису су сложили опозициони одборници. "Одлуком о месним заједницама СНС преузима контролу и над последњом институцијом грађана и више ништа није остало између ове странке и наших домова. Иако смо указали на одлуке Уставног суда које кажу да МЗ имају своје статуте и саме одлучују о начину избора својих представника, и указивали на кршење основних грађанских права, већина у СО Врбас је усвојила ову одлуку. За све време трајања седнице нико од представника власти није хтео да нама и грађанима образложи зашто је ова одлука у интересу грађана и зашто треба гласати за њу. Посебно смо разочарани одлуком СПС и СРС да подрже овако накарадан предлог, што јасно говори да им је борба за личне и партијске интересе много важнија од борбе за грађане. Једино је група "Ослободимо Врбас – Доста је било" гласала против ове срамне и незаконите одлуке", рекао је Драган Стијеповић, одборник СДС.

На предлог Одлуке о месним заједницама на територији општине Врбас поднето је укупно 36 амандмана; пет амандмана је поднео Милан Глушац, председник општине Врбас, 14 амандмана је поднео СДС, а 17 Покрет ДЈБ. Уз подршку скупштинске већине амандмани председника општине постали су саставни део Одлуке, док су амандмани опозиционих одборника одбијени.  

После вишечасовне расправе око ове теме, Скупштина општине је именовала Комисију за спровођење избора за савете месних заједница. Чланови овог тела су: Данка Васиљевић, председник, Јелена Девић, заменик председника, Јелена Килибарда, члан, Дамир Самарџић, заменик члана, Иванка Милојковић, члан, Марија Тот, заменик члана, Светозар Пешић, члан, Соња Премовић, заменик члана, Ирина Влаховић, члан, и Мира Недић, заменик члана. За секретара Комисије изабрана је Данијела Вујачић, а заменик секретара је Миља Кнежевић.