Слепи и слабовиди обележили Дан белог штапа

Спортским надметањем у куглању у оквиру Првенства Србије, као и дружењем у Центру за физичку културу "Драго Јововић", слепи и слабовиди окупљени у Међумесној организацији Врбас, Кула и Оџаци, заједно са пријатељима из још четири града Србије, обележили су 15. октобар - Међународни дан слепих и слабовидих особа.

Љиљана Драшковић, секретарка Међумесне организације слепих и слобовидих , истакла је овом приликом да се Дан белог штапа обележава од 1992. године. "Ово је један од ретких дана када се уопште обраћа пажња на слепе и слабовиде особе. Ради се о тешком и комлексном хендикепу и овом особама је неопходна много шира друштвена подршка, јер они сами не могу", рекла је Драшковић.

У такмичењу у куглању и обележавању Дана белог штапа учествовали су слепи и слабовиди из пет удружења; из Београда, Пожаревца, Шапца, Чачка и града домаћина. Најбољи резултат постигли су домаћи куглаши који су у збирно све три категорије, Б1, Б2 и Б3, оборили 1.804 чуња, друго место припало је куглашима из Београда - 1.766 оборених чуњева, а треће куглашима из Пожаревца - 1.680 оборених чуњева. За победнике су куглали Мара Хорњак, Миодраг Вуканић и Владо Миловић.

Подршку акцији слепих и слабовидих дала је и општина Врбас, а Срђан Станић, члан Општинског већа задужен за спорт, захвалио се Центру за физичку културу за разумевање за потребе ових особа и обећао даљу бригу локалне самоуправе о овим особама.