Врбас један од оснивача Мреже добре енергије

Општина Врбас, заједно са Шапцем и Пиротом, постали су први чланови данас организоване Мреже добре енергије. Ради се о добровољној платформи за повезивање локалних самоуправа и партнера из владиног, невладиног и пословног сектора, посвећених примени и ширењу добре праксе и решења у локалној енергетици.

Уговор Знања, искуства и опробана решења за различите изазове из области локалне енергетике, од саобраћаја и грејања до уличне расвете и рационалне употребе енергије у јавним зградама, од данас ће енергетским менаџерима, градским и општинским управама у Србији бити све доступнија захваљујући Мрежи добре енергије.

Приврженост принципима добре енергије својим потписом данас је у Сремским Карловцима, где се одржава конференција о енергетици на локалном нивоу, потврдио Милан Глушац, председник општине Врбас. Учеснике скупа поздравио је председник општине Сремски Карловци Ненад Миленковић, и Ненад Грбић, покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај.

Говорећи о енергетском менаџменту у општини Врбас, Глушац је истакао да у случају Врбаса, уз подршку пријатеља, енергија, знање и ентузијазам појединаца преточена у јавну политику енергетске ефикасности.

"Развојна стратегија општине Врбас је садржала низ приоритета из области енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије. Њихов број је био довољно велики да оправда доношење посебног документа за ову област. И у доношењу ове Стратегије учествовали су сви који су желели: представници свих политичких партија, цивилног друштва, јавних и приватних предузећа. Припремали смо и акционе планове и о њиховом спровођењу извештавали Скупштину општине. Успоставили смо систем енергетског менаџмента и именовали енергетске менаџере. Прегледали смо наше зграде, систем грејања и јавну расвету. Пратимо потрошњу и трудимо се да управљамо њом већ дуги низ година, пре него што је то постала законска обавеза. Да би смо боље управљали потрошњом и спречавали грешке, донели смо општинску одлуку о енергетској ефикасности која омогућава да се на време предупреде проблеми који могу настати приликом припреме и спровођења капиталних пројеката. Инвестирали смо и новац колико нам то наша тешка финасијска ситуација дозвољава. Опремили смо Канцеларију за енергетски менаџмент опремом која омогућује још боље сагледавање проблема и осмишљавање решења. Тражимо и налазимо партнере који нам помажу у овом раду. Са још три овде присутне локалне самоуправе, добили смо подршку Владе Швајцарске да унапредимо ефикасност у још једном броју јавних зграда", рекао је, између осталог, Глушац и истакао да нова енергетска политика треба да да подстицај локалном развоју и борби против енергетског сиромаштва.

Конференција је окупила око 100 учесника, превасходно представника локалних самоуправа, регионалних развојних агенција, енергетских менаџера, као и међународних развојних партнера, Енергетске заједнице, Швајцарске канцеларије за сарадњу, Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и других.

Добра енергија, како се чуло на конференцији, је локално доступна, пријатељица је животној средини, планира се дугорочно, власништво је локалне заједнице, користи се ефикасно, предмет је јавних и транспарентних расправа које укључују све заинтересоване стране; добра енергија је обновљива, не производи гасове са ефектом стаклене баште и кадра је да квалитетно греје домаћинства у Србији чувајући здравље и куповну моћ њених грађана. Овако добра енергија се испоручује у сарадњи и партнерству свих заинтересованих страна.

Оснивачи Мреже добре енергије су: Врбас, Шабац, Пирот, РЕС Фондација, Београдска отворена школа и Покрет горана Војводине.

О могућностима подршке локалним самоуправама и чланицама Мреже добре енергије у примени квалитетних решења за изазове локалне енергетике, учесницима конференције говорио је и Марко Благојевић, директор Владине Канцеларије за јавна улагања.

Конференција је организована уз подршку Хајнрих Бел Фондације, Фонда Браће Рокфелер, као и програма подршке цивилном друштву у области заштите животне средине, "CSOnnect", који реализује Регионални центар за животну средину, а финансира Шведска међународна агенција за развој и сарадњу.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"