Врбас био домаћин конгреса КАТИМ 2017.

Врбас је током викенда био домаћин V Међународног конгреса конвенционалне, алтернативне, традиционалне и интегративне медицине - КАТИМ. На конгресу је учествовало око стотину лекара конвенционалне медицине и педесетак практичара који користе традиционалне методе лечења, из Србије и бројних европских држава.

Милан Рогуља, председник Удружења "Биоген" из Београда и председавајући Конгреса, истакао је да је скуп следи стратегију Светске здравствене организације у развоју традиционалне медицине, а циљ је изградња система интегративне здравствене заштите. "Посетиоци су имали прилику да виде презентацију рада, истраживања, достигнућа и постигнућа конвенционалне и традиционалне медицине, као и где оне могу да нађу свој спој", рекао је Рогуља.

Закон о здравственој заштити Републике Србије признаје више од шездесет алтернативних метода из домена дијагностике, терапије и рехабилитације, а њихова позиција у савременом здравственом систему била је једна од главних тема конгреса у Врбасу.

"Путем интегративне медицине на неки начин ће се те алтернативне методе интегрисати. Интегративна медицина ће полако проучавати основу алтернативних метода кроз различите научне дисциплине и мислим да ће их медицина временом прихватити", рекао је Игор Јерман из Института за биоелектромагнетизам и нову биологију из Словеније.

Међународни Конгрес окупио је госте из девет европских земаља, а Врбашани су се потрудили да и овог пута буду добри домаћини. Посебно задовољство што Врбас има прилику да покаже потенцијале из области конгресног туризма исказао је и председник општине Милан Глушац. "Ово је један од начина да покажемо да у Врбасу могу да се организују конгреси попут овога. Све остале институције могу да рачунају на исте, па и боље услове за одржавање својих скупова", рекао је Глушац.

Конгрес је подржала Лекарска комора Србије, а акредитован је од стране Здравственог савета Републике Србије.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"