Тимови основних школа у квизу "Играј за енергију"

Тимови основних школа из Врбаса били су данас део друштвене игре и квиза знања "Играј за енергију", осмишљене да на забаван начин учи децу о основним појмовима енергетске ефикасности и пружи им практичне савете за свакодневну примену. Надметање у Основној школи "Светозар Милетић" организовали су Немачка организација за међународну сарадњу - ГИЗ, и Канцеларија за енергетски менаџмент општине Врбас.

"Ова игра настала је у оквиру пројекта српско-немачке сарадње 'Енергетска ефикасност у зградарству', који има за циљ да кроз различите иницијативе унапреди законодавни оквир у Србији, подржи локалну самоуправу у процесу примене законских прописа, успостави систем за управљање подацима и константно унапређује знање и капацитет стручњака у овој области. Бавећи се овом тематиком већ скоро девет година, схватили смо да је људима прва асоцијација на енергетску ефикасност најчешће скупа инвестиција. У ставарности, унапређење енергетске ефикасности значи проналажење најбољег и најисплативијег начина како да уз минимална улагања добијемо највеће уштеде. Неке од мера су врло једноставне, не представљају трошак и могу донети велике уштеде. Зато сматрамо да све почиње од најмлађих, кроз игру и занимљиве примере деца уче о главним појмовима енергетске ефикасности и добијају практичне савете које могу да примене у свакодневном животу. Управо зато кроз школе и градове Србије организујемо такмичење у овој занимљивој игри", рекла је Свјетлана Ђокић, сениор пројект менаџер и чланица тима који је осмислио друштвену игру "Играј за енергију". 

Сања Кораћ из Канцеларије за енергетски менаџмент општине Врбас, истакла је да је квиз и учешће у друштвеној игри део ширег споразума о сарадњи између Немачке организације за међународну сарадњу - ГИЗ, и општине Врбас, "из које је као конкретна и важна добит за локалну самоуправу изнедрен Локални акциони план за енергетску ефикасност у стамбеном сектору". "Друштвена игра и квиз је најбољи начин да се млади упознају са мерама и начинима унапређења енергетске ефикасности. Канцеларија за енергетски менаџмент спроводи више едукација те врсте и наше је искуство да су оне најучинковитије ако се спроводе у млађем узрасту", рекла је Кораћ. 

У друштвеној игри учествовали су ученици школа "Светозар Милетић", "Братство-јединство", "Петар Петровић Његош" и "20. октобар".