Скупштина општине Врбас усвојила буџет за 2017. годину

Skupština opštine Vrbas usvojila budžet za 2017. godinu

Скупштина општине Врбас усвојила је буџет за 2017. годину, "тежак" 1,602.000.000 динара. Ово је била најважнија тачка дневног реда XXXII, последње седнице локалног парламента у 2016. години. Осталих 29 тачака, изузев последњег ребаланса буџета за 2016. годину и измене и допуне Oдлуке о сахрањивању и гробљима, протекле су без икакве расправе, па је седница коју је пратио веома обиман радни материјал и за коју се процењивало да може да траје дуго, окончана за само три сата рада.

Образлажући буџет за 2017. годину, Милан Глушац, председник општине Врбас, истакао је да је обим планираних прихода и примања предложен на нивоу од 1.602.433.225 динара, што је 10,8 одсто више у односу на план прихода за 2016. годину.

"Укупно примања и приходи из буџета чине 1.210.632.360 динара, пренета средства из претходне године 84.790.120 динара, приходи из сопствених извора корисника 112.425.000, и приходи из осталих извора 194.585.745 динара. У 2017. очекује се смањење пореза на зараде за око 30 милиона динара, све због другачије прерасподеле утврђене Законом о финансирању локалне самоуправе. Повећање се очекује од прихода од давања у закуп пољопривредног земљишта, таксе за озакоњење објеката, посебне накнаде за заштиту и унапређење животне средине, прихода од пореза на имовину и капиталних трансфера од других нивоа власти.

Предлогом ове Одлуке планирају се расходи буџета у износу од 1.295.422.480 динара, што је за 4,99 одсто више у односу на расходе планиране у буџету за 2016. годину. Расходи за запослене планирани су у износу од 391,419,719 динара, и у односу на 2016. повећани су за око 10 милиона. У оквиру масе средстава која је одлуком Министарства финансија лимитирана на износ од 355 милиона, одлуком о буџету за 2017. годину обезбеђена су и средства за повећање плата запослених у Предшколској установи за 6% и установама културе и установама социјалне заштите за 5%. На име расхода за коришћење услуга и роба планирана су средства у износу од 364 милиона динара, што је за 3,39% више у односу на одлуку о буџету за 2016. Највеће повећање је на трошковима материјала, с обзиром на то да је за потребе функционисања превоза на територији општине Врбас, због блокаде рачуна ЈП за превоз путника Врбас, са позиција општинске управе у 11. и 12. месецу финансирано гориво за аутобусе. Рачуни за ово гориво су у рино систему и доспевају током јануара 2017. године.

До планираног повећања специјализованих услуга за око 4,7 милиона дошло је због потребе израде инвестиционо-техничке, планске и остале документације за наставак процеса озакоњења објеката и израду пројеката, у складу са Законом о планирању и изградњи. За отплату камата и пратеће трошкове задуживања планирано је укупно 16,3 милиона динара. За отплату камата по основу задуживања код домаћих пословних банака планирано је 15,9 милиона динара. Субвенције су планиране у износу од 94 милиона динара, што је за око 15% мање у односу на планирана средства која су била издвојена буџетом за 2016. Ова разлика је последица превасходно ликвидације и измирења обавеза ЈП за информисање Врбас. У оквиру ове класе расхода, планирана средства највећим делом су намењена за подршку пољопривреди – 38 милиона, ЈАЗИП - 14 милиона, ЈП Дирекција за изградњу у ликвидацији - 32 милиона, програм стручне праксе и јавни радови - 6,5 милиона, и пројектно финансирање јавног информисања 4 милиона динара.

Донације, дотације и трансфери планирани су у укупном износу од 174,449,761 динар. Средства планирана у овој категорији обухватају трансфере осталим нивоима власти, организацијама за обавезно социјално осигурање и остале дотације и трансфере. Највећи део средстава планиран је као трансфер осталим нивоима власти – од чега се највећи износ односи на финансирање основног и средњег образовања - 96 милиона, функционисање Центра за социјални рад - 24,4 милиона, Геронтолошког центра – 5 милиона, док су текући трансфери Дому здравља и Апотеци планирани на нивоу од 15 милиона.

Расходи за социјалну заштиту планирани су у укупном износу од 75,2 милиона динара. Највећи део ових расхода односи се на субвенционисани превоз ученика и студената у износу од 33 милиона, накнаду за социјалну заштиту избеглих и интерно расељених лица у износу од 10,8 милиона динара, средства за рад народне кухиње 6 милиона, финансирање смештаја у ученичким домовима и ужине ученика основних и средњих школа у износу од 13 милиона, средства за социјалну заштиту из ресора интерресорне комисије 3,6 милиона, пројекат за подстицање наталитета 5 милона.

Остали расходи планирани су у укупном износу 46,865,000 динара. Планирана су средства у износу од 31.880.000 динара за дотације невладиним организацијама. У највећем делу односе се на дотације спортским савезима и удружењима, финансирање у области културе, дотације удружењима грађана, етничким, верским заједницама, националним саветима националних мањина. Повећање средстава у овој групи расхода од 14,98% у односу на 2016. годину, мотивисано је, пре свега, настојањем да се давањима у овим областима унапреде људска права и обезбеди развој демократских вредности у нашој мултикултуралној и мултиконфесионалној средини.

Издаци за нефинансијску имовину планирани су у укупном износу од 113.056.000 динара. Укупни издаци планирани на конту зграде и грађевински објекти, у износу од 90.065.000 динара, предвиђени су на позицијама развоја општине - 57 милиона, у оквиру програма уређивања грађевинског земљишта - 12.840.000 динара, код месних заједница - 8,1 милион динара, у оквиру програма енергетске ефикасности - 9 милиона, и остало 2,9 милиона динара. За финансирања набавке машина и опреме планирано је укупно 20.491.000 динара, од чега је на позицијама развоја општине најзначајнија ставка набавка опреме за опремање бунара на водозахвату - 4,5 милиона. У оквиру програма уређивања грађевинског земљишта планирају се набавке опреме - рампи за инвалидна лица, опремање пумпне станице у улици Ивана Милутиновића, опремање дела водоводне мреже у радној зони - блок 100, а за набавку опреме за потребе рада корисника – Општинска управа, МЗ, ПУ 'Бошко Буха', Културни центар, Народна библиотека 'Данило Киш', ЦФК, Туристичка организација - укупно 14.750.000.

Планирано високо учешће капиталних трансфера у буџету одраз је политике коју Влада Србије и Влада Војводине негују према локалним самоуправама кроз конкурса из различитих области, на које смо аплицирали и имамо информације да ћемо добити средства, па смо их и планирали у буџету. То се односи на завршетак канализационе мреже, пројектовање и изградњу објеката културе, реконструкцију школа, побољшање квалитета пијаће воде. Ипак, без обзира на то што су издаци за нефинансијску имовину из буџета планирани у износу од 113 милиона, и из осталих извора у износу од 124 милиона, што врши извесну корекцију структуре буџета у корист капиталних улагања у односу на 2016. годину, морамо констатовати да је предлог буџета за 2017. и даље на граници социјалног, а разлог за то су недостајућа средства", рекао је Глушац.

Учешће у расправи о буџету узео је једино Драган Стијеповић, одборник Социјалдемократске странке. Он је изнео став да се "буџет у овом обиму не може се реализовати". "Јасно је да пар позиција не може бити реализовано на начин како је планирано, посебно у делу који се преноси из претходне године од више од 80 милиона динара, као и делу приходи у корист општине. Приходи су померени навише како би се покрили расходи, а реално је да се буџет креће око 1,1 милијарди динара. Све преко тога мора бити добро образложено неким ванредним мерама, а тога нема. Позиције се планирају у складу са жељама креатора буџета, а то није добро, јер корисници који буџетом добију опредељење да могу да потроше одређену своту новца, и без обзира што њега нема, они стварају обавезе. На крају године, када се буџет смањи, те обавезе остају, фактуре су стигле, и то се преноси у следећу годину као терет. Једино ако у буџету не дозволимо расходе, можемо да уштедимо. Улазимо у време када нам истиче грејс период за кредит од 400 милиона динара, само те обавезе су веће од 30 милиона у 2017. години, и већ сада смо морали да тражимо начин да покренемо замајац за 2018. Све инвестиције, текуће поправке и одржавања су у функцији избора, а нас и после избора чека јако тешка ситуација. Незадовољни смо и управљањем јавним предузећима, на делу је небрига одборника, што доказује да постоји намера да се јавни сервис, у тишини, преда приватницима у руке. Зато смо и тражили смену директора 'Комуналца', јер оно што се тамо ради штети грађанима општине Врбас, чак неке одлуке вређају и част људи", рекао је Стијеповић. 

На предлог ребаланса буџета за 2016. годину и предлог буџета за 2017. годину, Стијеповић је поднео укупно девет амандмана, али они нису наишли на подршку скупштинске већине.

Уз буџет за 2017. годину, Скупштина општине је усвојила извештај о извршењу општинског буџета за 2016. на дан 30. септембар, ребаланс буџета за 2016. годину, одлуку о усвајању Кадровског плана Општинске управе за 2017. годину, Програм уређивања градског грађевинског земљишта за Врбас и насељена места општине за 2017. годину, одлуку о грађевинском земљишту у јавној својини општине Врбас, одлуку о боравишној такси, затим одлуку о споровођењу Јавног конкурса за именовање директора ЈКП "Стандард", измене и допуне Просторног плана, одлуку о приступању изради стратешке процене утицаја на животну средину за измене и допуне Просторног плана, измене и допуне одлуке о пружању грејних услуга за грејну сезону 2016/2017, измене и допуне одлуке о Општинској управи, измене и допуне одлуке о накнади за заштиту и унапређење животне средине, као и измене и допуне одлуке о сахрањивању и гробљима.

У наставку заседања подршку већине добили су програми рада и финансијски планови за 2017. године НБ "Данило Киш", Културног центра Врбаса, ЦФК "Драго Јововић", Дома здравља "Вељко Влаховић", Апотеке "Врбас", Центра за социјални рад општине Врбас, Службе ванинституционалне социјалне заштите Геронтолошког центра Врбас, као и програми пословања за 2017. годину ЈКП "Стандард", ЈКП "Комуналац", ЈП "Врбас-гас" ЈП за превоз путника "Врбас", Туристичке организације општине Врбас и Јавне агенције за зоохигијену и пољопривреду.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"