Свечано обележен Дан општине Врбас

Свечаном седницом Скупштине општине обележен је Дан општине Врбас. У присуству бројних гостију из земље и иностранства, додељене су Награде општине Врбас и изведен пригодан програм.

Изражавајући задовољство због складног живота у мултинационалној заједници коју карактерише толеранција и поштовање, седницу је отворила Марјана Мараш, председница локалног парламента. "Желим да истакнем наше опредељење и одлучност да служимо народу и да Врбас постане погодно место за живот, општина у којој своју шансу и могућност за рад и стваралаштво виде сви људи добре воље, они који желе да живе од свога рада", рекла је Мараш и честитала свим грађанима Дан општине Врбас.

Поздрављајући одборнике и госте на седници локалног парламента, председник општине Врбас Милан Глушац истакао је да "на дан рођења наше слободе може с поносом рећи да је општина Врбас кренула путем развоја и напретка".



"Општина Врбас је преко SEKO пројекта Министарства финансија Швајцарске, као најбоље оцењена у Србији, обезбедила 1,6 милиона франака бесповратних средстава за енергетску оптимизацију јавних објеката. Урађена су два пројекта јавно - приватног партнерства везана за обновљиве изворе енергије и енергетску ефикасност - пројекат изградње топлане на биомасу и пројекат замене расвете по ЕСЦО моделу. Ради се о првим пројектима ове врсте у нашој земљи и пример су за остале општине у Србији и окружењу.

Успели смо напорним радом обезбедити и прву гринфилд инвестицију у нашој општини, процењену на милион евра. Желим да се захвалим на племенитој донацији Амбасади Турске, којом је изграђено игралиште прилагођено деци са посебним потребама, вредно 8.2 милиона динара. Гајимо пријатељсво и са Републиком Финском кроз организацију манифестације 'Србија у ритму Европе', све зарад среће наше деце, најбољих промотера општине Врбас.

Захваљујући подршци Републике Србије, нашу децу упознајемо са правим, квалитетним вредностима живота, улажући у спорт и образовање. Исто тако улажемо да би имали здраву средину, комуналну инфраструктуру, водоводну и канализациону мрежу, због чега посебно захваљујем и Влади Војводине. Захваљујем се нашем пријатељу и партнеру Полицијској станици Врбас. Кроз пројекат 'Полиција у локалној заједници' делом смо узели учешћа у систему безбедности и допринели да се безбедоносна ситуација, по свим параметрима и на задовољство свих грађана Врбаса, у последњих две године подигне на већи ниво.

Захваљујем се на квалитетној сарадњи и посвећености свим јавним предузећима, уставновама и месним заједницама, као и организацијама у нашој општини. Поносно вам кажем да је општина Врбас у енергетском менаџменту потврђени лидер у Србији и у региону. Знамо да можемо још много и да је тешко сам издржати све недаће, али захваљујућу свима вама, драги пријатељи и суграђани, верујемо у велику победу снагом јединства и храбро корачамо ка светлој будућности", рекао је Глушац.

У наставку седнице изабраним појединцима и једној служби уручене су Награде општине Врбас.

"Срећан сам и почаствован што могу да станем испред вас и у име Комисије за доделу награде општине Врбас саопштим имена оних који су својим радом, способношћу, упорношћу, памећу, прибраношћу, марљивошћу, храбрости, а изнад свега хуманошћу, учинили много за све нас. Наша општина можда није више лидер региона, али је лидер способности, борбености и моћи појединца.

Човек високог моралног квалитета, који својим радом, знањем, искуством и храброшћу ужива велики углед. Човек који брине, човек који никада не одустаје, који је ослонац када је најтеже -  доцент доктор Милорад Бијеловић, начелник Одељења за трауму грудног коша Клинике за грудну хирургију Института за плућне болести Војводине у Сремској Каменици.

Још један хуманиста, добар човек, високог морала. Учитељ и великан промоције здравог живота и сигурне будућности. Човек посвећен усмеравању наше деце и омладине ка правим вредностима живота, пружајући им снагу и квалитет за постизање врхунских успеха - професор доктор Владимир Копривица, декан Факултета спорта и физичког васпитања у Београду.

За оне који су увек ту, који лече најтежи бол и ублажавају највеће страхове, за оне који су последња нада, за оне који никада не касне и код којих нема чекања. За стручне, храбре,  прибране, хумане. За оне због којих смо срећни што су близу и што их имамо - Служба хитне медицинске помоћи Дома здравља 'Вељко Влаховић'". Овим речима овогодишње лауреате представио је председник комисије која их је изабрала, Милан Глушац.
 
Овогодишњи добитници Награда општине Врбас наишли су на неподељено мишљење Комисије за доделу награда, али и јавности, да су својим радом, резултатима, посвећеношћу и бројним другим квалитетима, потпуно заслужили признања.



"Захваљујем се граду Врбасу на великом признању. Изненађен сам и обрадован; изненађен јер нисам знао да сам међу кандидатима, а обрадован јер сам се придружио суграђанима који су својим делом задужили свој град. Међу њима су и два моја друга из разреда, никад покојни Слободан Елезовић и Рајко Каришић. Свака награда, па и ова, неминовно добитника наводи на преиспитивање, на сећање и поглед у дубину душе. Ретко ће ко од награђених себично помислити да је самоникао, да у његовом људском настајању нема никога и да награда припада искључиво само њему. У мени је награда изазвала сећања на бројне дивне људе који су ми показали пут, научили првим корацима и помогли да на путу истрајем. Смисао постојања никада није само у циљу, већ је и у путу, али и у нашим драгоценим учитељима живота и нашим сапутницима. Награда је и дилема да ли је заслужена или не, награда је и осећање кривице према онима који је нису добили, а заслужили су је. Награда је и мотив и морална обавеза, награда је и осећање туге када је не дочекају најближи са којим би добитник могао поделити радост. Награде некада дођу рано, некада у право време, некада и сувише касно и тада су први загрљаји смрти. Далеке 1970. године био сам кандидат за Октобарску награду Врбаса, ушао у ужи избор међу два кандидата и, на сву срећу, нисам је добио. Ране награде могу одвести младе људе на странпутицу и погрешно мишљење о сопственој вредности. Шест година касније, пре тачно 40 година, зрелији и озбиљнији, добио сам Октобарску награду Београда. Био је то велики подстицај за рад у деценијама које су следиле. Нема веће неправде, па и несреће, од улудо проведеног живота и неоствареног човека, који се у јесени живота нема за чим осврнути, нема ништа ни за понети ни за оставити. Пут ка било ком остварењу не може бити прави без љубави, без потпуне посвећености свом послу. Али и без неке врсте неправде према другима, пре свега породици, којој сам захвалан за подршку и којој се извињавам за све дане које нисмо заједно провели. Увек сам са поносам истицао Врбас и његове становнике, јер ту су моји корени који су ми помогли да растем и постанем човек у другом граду. Боје, звуци, мириси и додири овог града, дубоко усађени у моја сећања, увек путују са мном. Осећање припадности Врбасу никада ме није напустило и те емоције су мој најтрајнији и најлепши завичај. А мој родни град кроз ово признање узвратио ми је љубав и загрлио ме као што мајка грли сина после многих година. Свом Врбасу желим да увек и у свему напредује, а вама желим пуно успеха и животних радости", рекао је проф. др Копривица.

Бираним речима на награди се захвалио и доц. др Бијеловић. "Данас сам добио највећу награду, јер у односу на све друге, које сам добио током школовања и рада, а које су биле награде за резултат, ова се разликује јер је награда за понашање. За понашање према стотинама суграђана које сам лечио и оперисао. Радећи хирушки посао ми се често понесемо, помислимо да смо изнад других људи, да заборавимо - прах си био, прах ћеш и постати. Своје троје деце учим, или трудим се да их научим, да је живот давање и примање, а не узимање и губљење. Ја сам данас примио, а надам се да ћу сутра знати и моћи да дам још више", рекао је доц. др Бијеловић.



Др Јасмина Аси, директорка ДЗ "Вељко Влаховић" и радник Службе хитне медицинске помоћи већ тридесет година. "За разлику од хирурга, ми лекари Службе хитне медицинске помоћи налазимо се на супротном крају, ми смо они који су увек у сенци, на њиви, аутопуту, у стану пацијента када му је најтеже, када неко плаче и када је најнесрећнији. Тешко је радити у таквим условима, а потребно је донети одлуку, стати иза ње, без помоћи дијагностичких метода, без лабораторије, и често се заборави да смо ми били ти који смо допремили пацијента до установа. У име свих лекара и особља Службе хитне медицинске помоћи, који су увек у сенци, овога пута вам се захваљујем што сте нас извукли из те сенке и препознали. Ово је први пут да је нека служба Дома здравља или наше болнице добила Награду општине Врбас. Хвала вам због тога", рекла је др Аси.  

Сви лауреати одрекли су се новчаних делова награда: проф. др Копривица у корист младог талентованог спортисте кога ће изабрати Спортски савез општине Врбас, као и у корист Студија рецитатора Културног центра Врбаса; доц. др Бијеловић у корист реализације програма помоћи деци са сметњама у развоју, а Служба хитне медицинске помоћи у корист својих пацијената, за чије ће потребе купити неопходна средства.  



Свечаној седници Скупштине општине Врбас присуствовали су: конзул Црне Горе у Србији Миодраг Канкараш, саветник у Амбасади Украјине Игор Винокуров, потпредседник Владе Војводине Иван Ђоковић, потпредседница Скупштине АП Војводина Александра Ђанковић, заменици покрајинских секретара Жељко Лаиновић и Милан Ковачевић, народни посланик Игор Бечић, председници суседних општина Србобран, Кула, Мали Иђош, Жабаљ, Бач, Бачки Петровац, Апатин и Беочин, представници верских и националних заједница и други гости.



Биле су присутне и делегације Косовске Митровице, Крупња, црногорских општина Никшић и Херцег Нови, Ердут из Републике Хрватске, и Језеро из Републике Српске. Скупу су присуствовале и делегације борачких удружења из Србије, Црне Горе и Хрватске.

У част Дана општине Врбас културни програм извели су чланови Студија рецитатора и Хор Бачки певачи Културног центра Врбаса. 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"