Одржана XXIX седница Скупштине општине Врбас

Иако су данашњу седницу Скупштине општине Врбас обележиле измене на руководећим функцијама локалне самоуправе, о чему је vrbas.net писао у тексту Глушац нови председник општине Врбас, Кажић поднео оставку, на XXIX заседању СО одборници су расправљали и о бројним другим темама.

Увод у заседање било је окупљање радника Јавног предузећа за превоз путника "Врбас", који су аутобусе паркирали испред зграде СО и затражили да своје проблеме директно изнесу одборницима.

За своје захтеве радници су имали подршку Општинског већа Самосталног синдиката, са чијим су се руководство састали испред зграде СО, што је био вид протеста због проблема у предузећу.

Захтев радника да се обрате одборницима је прихваћен и представници синдикалне организације предузећа затражили су са говорнице од рукодства општине Врбас да се активно укључи у решавања проблема у овом ЈП, јер, пре свега, радницима зарада касни чак 10 месеци.

Ово је била тема којом се Скупштина општине највише и бавила, посебно када је на ред дошао извештај о раду ЈП за превоз путника. Драган Стијеповић, одборник СДС, рекао је да је упозоравао на лоше пословање већ три године, а да је сада проблем кулминирао. "Тек када смо добили извештај о раду овог предузећа за 2015. годину, видели смо да је 70 милиона негативни пословни резултат. Како то да већ у првој половини године руководство није приметило па предузеће иде у суноврат? Подржали смо новог директора Вељка Ковачевића који је у марту предложио да се хитно направи план за реорганизацију предузећа, јер се то чинило као једино решење. До данас тог плана нема. Јавно постављам питање ко је за то одговоран? Тврдим да постоји јасна намера власти да се кроз урушавање јавних предузећа, жели угасити јавни сектор", рекао је Стијеповић.

Председница СО Врбас Марјана Мараш рекла је да ће општинско руководство покушати да изнађе решење за проблем у ЈП.

Одборницима и представницима синдиката обратио се и директор ЈП Вељко Ковачевић, који је истакао да је "ситуација лоша, трошкови велики, а резервни делови скупи". "Потпуно разумем раднике и сагласан сам са свим њиховим захтевима. Као директор ја сам уз раднике и спреман сам да потпишем захтеве. Надам се да ћемо наћи решење за проблем и да ће предузеће изаћи из кризе, али за то ће бити потребно време и помоћ са свих нивоа власти”, рекао је Ковачевић.

Милан Глушац, председник општине Врбас, рекао је да разуме проблеме радника. "Лоше пословање предузећа траје скоро 20 година и сада је ескалирало. Општина се према ЈП односи домаћински и у овом тренутку дугујемо предузећу нешто више од два милиона динара, што није велики новац. Њихови проблеми су у односима са добављачима резервних делова, са НИС-ом, са банком око репрограма кредита, за који смо ми гарант, и за решење тих проблема потребан је план реорганизације. Са члановима синдиката смо разговарали више пута, не избегавамо одговорност, чак смо се заједно обратили министарствима да нам изађу у сусрет и помогну. Чекамо формирање нове Владе и одговоре на наше апеле. Увек ћемо дати подршку овом јавном предузећу", рекао је Глушац.

Међутим, крај данашњег заседања, помало неочекивано, обележила је оставка Ковачевића на функцију в.д. директора. Седница је била прекинута и, након консултација, за новог вршиоца дужности директора ЈП за превоз путника изабран је презимењак сада већ бившег директора, Саша Ковачевић.

У наставку заседања Скупштина општине је усвојила Одлуку о завршном рачуну буџета општине Врбас за 2015. годину, Одлуку о пружању грејних услуга за грејну сезону 2016/2017, затим Одлуку о заштити пољопривредних имања на подручју општине Врбас, као и Одлуку о измени и допуни Одлуке о максималном броју запослених на неодређено време у јавном сектору општине Врбас за 2015. годину. Према њој, овај број утврђен је на 827.

Одборници су усвојили и извештаје о раду и пословању ЈКП "Комуналац" за 2015. годину, ЈКП "Стандард" за 2015. годину, ЈП "Врбас - гас" за 2015. годину, већ наведено ЈП за превоз путника "Врбас" за 2015. годину, Туристичке организације општине Врбас за 2015. годину, Јавне агенције за зоохигијену и пољопривреду општине Врбас за 2015. годину, Извештај о реализацији Годишњег плана рада ПУ "Бошко Буха" за 2015/2016. годину, Решење о давању сагласности на програм ПУ "Бошко Буха" за 2016/2017. годину, Решење о давању сагласности на одлуку о изменама и допунама Статута ЈКП "Комуналац", ЈКП "Стандард", ЈП "Врбас - гас" и ЈП за превоз путника "Врбас".

Такође, усвојена је и одлука о спровођењу Јавног конкурса за именовање директора ЈКП "Стандард" и отворен јавни конкурс. Последња тачка дневног реда били су предлози Комисије за кадровска, административна питања и радне односе.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"