Почињу "мокре пробе" на ЦППОВ

Линија прераде воде на Централном постројењу за прераду отпадних вода (ЦППОВ) за општине Врбас и Кула, чију изградњу финансира Европска унија, у завршној је фази и у току су припреме за извођење мокрих проба, чуло се данас након обиласка постројења.

Заједно са представницима Програма подршке развоју инфраструктуре локалне самоуправе - МИСП, постојење су данас обишли представници локалне самоуправе и Јавног комуналног предузећа "Комуналац", предвођени замеником председника општине Врбас Миланом Глушцем и директором ЈКП Радомиром Чуровићем.

"Део постројња - линија воде ЦППОВ је у завршној фази и тренутно се испитује функционалност целог постројења. Обављају се радови на чишћењу базена, а након тога ће се приступити низу операција које ће бити у саставу мокрих проба“, рекао је инжењер надзора МИСП Ђорђе Куљанчић.

Након мокрих проба, како је рекао Куљанчић, линија воде ће бити спремна за употребу, а оног момента када се пусти и отпадна вода на постројење, ЦППОВ ће бити пуштено у погон. Радове на пречистачу тренутно обављају екипе ЈКП "Комуналац".

"Наши радници чисте опрему која се налази под водом. У наредних 10 дана треба да испразнимо велику количину воде како би се извршило ново пуњење. Надамо се да је ово почетак сарадње са субјектима који већ пет година раде на овом пројекту. Ово је један од озбиљнијих пројеката који је одавно требао да заживи, да отвори питање екологије и да грађанима обезбеди квалитетнији живот", рекао је Чуровић.

"Ово је један од најкомплекснијих пројеката у Србији који финансира Европска унија. Највећи проблем локалне самоуправе је недостатак реципијената и канализације. За сада имамо готову канализацију у граду Врбасу, док нам за изградњу система у селима недостаје близу шест милиона евра. Предузели смо мере и у разговорима са представницима Министарства пољопривреде обећана је половина неопходних средстава“, рекао је Глушац. Он је изразио наду да ће Влада Републике Србије и Аутономне Покрајине Војводине такође пронаћи средства за завршетак ових пројеката.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"