Локална акциона група корак ближе до ИПАРД програма

Представници Одељења за пољопривреду општине Врбас и Регионалне развојне агенције Бачка, заједно са бројним представницима цивилног, приватног и јавног сектора, покренули су данас поступак формирања Локалне акционе групе за рурални развој општине Врбас и израде Стратегије руралног развоја. Пројекат води Европски покрет Нови Сад, а финансира га Швајцарска развојна агенција. Партнери на пројекту су Регионална развојна агенција Бачка и осам локалних самоуправа.

"Циљ пројекта је формирање ЛАГ на територији општине, као и израда Стратегије руралног развоја. Локалне акционе групе су територијална партнерства које чине актери руралног развоја из три сектора - цивилног, приватног и јавног. Ти актери формирају територијално партнерство које даље доноси и израђује локалну Стратегију руралног развоја. ЛАГ је потребно формирати зато што се кроз ИПАРД програм може финансирати шест мера, а овај пројекат се односи конкретно на пету меру. У питању је око 17 милиона евра који ће бити на располагању од следеће па до 2020. године. За ову меру могу да конкуришу једино локалне акционе групе и то за пројекте који су у складу са Стратегијом руралног развоја. Дакле, два основна предуслова за конкурисање су постојање ЛАГ и Стратегије руралног развоја", рекла је Ивана Пајић из Европског покрета Нови Сад, координаторка пројекта "Локалне иницијативе за рурални развој Бачке".

Како је објашњено, заинтересовани који се укључе у Локалну акциону групу биће распоређени у радне групе и кренути у израду Стратегије. "Оно што се од чланова ЛАГ очекује је да укажу на локалне проблеме и на приоритете локалног развоја. По завршетку пројекта успостављена  партнерства би требало да наставе да живе", рекла је Пајић.

Присутне је испред Одељења за пољопривреду поздравила Мирјана Ђурић, а састанку су присуствовали чланови Општинског већа Ливиа Боганч Андријашевић и Душко Ћутило, представници ПП "Сава Ковачевић", АД "Карнекс", Јавне агенције за зоохигијену и пољопривреду, Еколошког покрета Врбас, пољопривредници и други заинтересовани појединци.

"Драго ми је што сте се окупили у оволиком броју, а овај скуп је део корака које треба предузети према ИПАРД програму, како бисмо били спремни за средства која нас очекују из Европске уније. Ми смо једна од локалних самоуправа које имају највише завршених обавеза, односно испуњних услова за конкурисање за ИПАРД програм, а формирање ЛАГ-а је део који ће помоћи да се лакше дође до тих средстава из фондова ЕУ", истакао је овом приликом помоћник председника општине Врбас Милан Милић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"