Општој болници 27 милиона за нове апарате

Добијањем ендоскопског стуба и друге вредне опреме из домена минималне инвазивне хирургије и разне дијагностике, Општа болница Врбас од данас значајно подиже квалитет услуга за своје бројне пацијенте, рекла је приликом посете овој здравственој установи проф. др Весна Копитовић, покрајинска секретарка за здравство, социјалну политику и демографију. Заједно са њом ОБВ је обишао и Небојша Маленковић, директор Управе за капитална улагања АП Војводине, кроз чију дотацију је набављена вредна опрема.

"У Општој болници постоје стручњаци који могу да раде на овим апаратима. Опремањем обезбеђујемо квалитетнији рад у хирушким салама и на прегледима, а важно је да ће се сада скратити листе чекања. Ако Војводина улаже у опрему, апелујем на Министарство здравља да у Општој болници Врбас недостају педијатри, гинеколози, а да нема незапослених специјалиста на бироу. Морамо одобравати специјализације младим лекарима, а са новим кадровима и ово што ми улажемо биће још боље употребљено", рекла је Копитовић и подсетила да у овом тренутку војвођанском здравству недостаје чак 760 специјалиста. Према њеним речима, недопустиво је да терет плаћања специјализација пада на болнице, већ би Министарство здравља требало да у буџету за наредну годину обезбеди средства за ову намену. 

Госте из Новог Сада дочекао је др Јован Јанић, директор Опште болнице. Захваливши на издвојеним средствима за опремање установе, др Јанић је најавио скраћивање листа чекања.

"Листе чекања код нас су краће него на клиникама. За операције су месец до два месеца, а за неке прегледе нешто дуже и стално се трудимо да их што више смањујемо. Нови апарати умногоме ће скратити те листе зато што, практично, апарат колоноскоп до сада нисмо имали. Уствари, имали смо али нису били у функцији; један је био толико стар да га нису ни вратили са сервиса јер више није било делова за њега, а други је био стално на поправкама. Пацијенти су се испитивали старијим методама или у другим установама. Сада ћемо коначно унапредити квалитет услуга, боље заштитити пацијенте и скратити листе чекања", рекао је др Јован Јанић. 

Према долуци, Управа за капитална улагања доделила је ОБВ укупно 26.952.000 динара за набавку два апарата за анестезију са интегрисаним гасним мониторингом (8.388.000 динара), видео ендоскопског стуба са видео гастроскопом и видео колоноскопом (9.036.000,00 динара), електрохирушке јединице за сечење и коагулацију (948.000 динара), лапароскопског видео ланца са сетом инструмената (5.664.000,00 динара) и машине за прање и дезинфекцију ендоскопа (2.916.000 динара).

У жељи да 235.000 становника, колико гравитира ка Општој болници Врбас, има квалитетне здравствене услуге, Влада Војводине је, преко Управе за капитална улагања, обезбедила 27 милиона динара за преко потребно обнављање опреме у овој здравственој установи.

"Уз оно што Општа болница већ поседује, сигурни смо да успешно подижемо ниво здравствене заштите у Врбасу и Војводини. Већ данима и недељама обилазимо болнице, донирамо нову, квалитетну медицинску опрему. Дакле, не кречимо објекте већ улажемо у важне пројекте који имају за циљ да смање листе чекање и помогну здравственим радницима да добро раде свој посао, на задовољство пацијената", рекао је Небојша Маленковић, директор Управе за капитална улагања АПВ.
  

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"