КЕМ мора бити пример добре праксе за целу Србију

Јавно предузеће "Дирекција за изградњу" од данас поседује сертификат за Систем менаџмента енергијом ИСО 50001. Званични документ Игору Миловићу, директору ЈП "Дирекција за изградњу", и Николи Вујовићу, руководиоцу Канцеларије за енергетски менаџмент, уручио је представник сертификационе куће Lloyd's Register LRQA Владимир Ћосовић.

Предаји сертификата у сали Скупштине општине Врбас присуствовали су представници неколико локалних самоуправа у Војводини, представници јавних предузећа из града и региона, као и руководство општине Врбас.

"На време смо препознали капацитете на пољу стручности и знања инжењера Канцеларије за енергетски менаџмент и пружили им пуну подршку у остваривању иницијатива које су покретали. Потписали смо Повељу градоначелника и донели Одлуку о унапређењу енергетске ефикасности, а сада добијањем сертификата ИСО 50001 постајемо једна од првих општина, а 'Дирекција за изградњу' једно од првих јавних предузећа у Европи које имају овај стандард. Кроз рад Канцеларије за енергетски менаџмент постали смо лидер на овом пољу. У опремање КЕМ уложили смо више од четири милиона динара, купили најсавременије апарате и уверен сам да ћемо у будућности постићи још боље резултате у управљању енергијом. Честитам 'Дирекцији за изградњу' успешну сертификацију", рекао је на почетку свечаности Милан Глушац, заменик председника општине Врбас.

Директор овог предузећа Игор Миловић подсетио је окупљене на бројне реализоване пројекте на пољу енергетске ефикасности, а затим говорио о плановима за будућност.

"Завршили смо замену јавне расвете у Бачком Добром Пољу и већ сада знамо да можемо очекивати уштеду вредну 1,1 милион динара на годишњем нивоу, што значи да ће се улагање исплатити за пет година. Додатне милионске уштеде остварене су аутоматизацијом система грејања у јавним објектима. Једна смо од три општине коју је ЕБРД препознао за јавно приватно партнерство у пројекту замене расвете у преостале четири места општине, вредном око 200.000 евра, за који се припрема тендер. Такође, до краја године урадићемо главне пројекте за 'zero energy' објекат вртића у Виноградима и нискоенергетски објекат будућег регионалног центра за енергетску ефикасност. Сви ови резултати, као и сертификација, постигнути су заједничким радом запослених у 'Дирекцији за изградњу' и локалне самоуправе, али највећа заслуга припада инжењерима КЕМ-а, који својом стручношћу и посвећеношћу послу могу служити за пример свим запосленима у јавном сектору", рекао је Миловић.

Похвале на рачун КЕМ, "Дирекције за изградњу" и општине Врбас изрекао је Владимир Ћосовић из сертификационе куће Lloyd's Register LRQA.

"Када смо први пут дошли у Врбас како би се упознали и договорили о пројекту сертификације, били смо изненађени да у Србији постоји овакав пример. Ми смо кућа која има додира са целом привредом у Србији и нема много примера овако развијене свести и људи који се у бављењу енергијом и заштитом животне средине иду толико далеко као у 'Дирекцији за изградњу' и Канцеларији за енергетски менаџмент. Овај пример треба да следе све наше општине и у свакој прилици, као пре неколико дана у РТБ Бор, радо говорим о добром примеру Врбаса. Овај модел може бити искоришћен на једноставан начин и прави пут којим треба да крену локалне самоуправе и предузећа", рекао је Ћосовић.

Сви присутни имали су прилику да чују кратку презентацију о активностима Канцеларије за енергетски менаџмент, софтверу који се свакодневно примењује у овој области, као и мерама које КЕМ жели увести као обавезне у све објекте, коју је извршио Жељко Зечевић, стручни сарадник за енергетски менаџмент, инфраструктурно планирање и управљање квалитетоми у КЕМ. Никола Вујовић, руководилац КЕМ, истакао је да је остварени сертификат потврда вишегодишњег доброг рада.

"Имплементација стандарда нам је помогла да наш постојећи систем унапредимо и подигнемо на већи ниво. Такође, документ нас приморава да у сваком следећем циклусу ресертификације поново подижемо квалитет система", рекао је Вујовић.   
  

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"