Нова истраживања на Шуваковом салашу

Чак 30 дана, од 01. до 30 јуна, трајала су овогодишња археолошка истраживања на локалитету Шуваков салаш – Клиса код Врбаса, иначе обновљена претходне, 2014. године. Ови радови били су предвиђени Планом рада Културног центра за 2015. годину, а реализовани су у складу са Споразумом о сарадњи који је закључен између Музеја Војводине и Културног центра Врбаса. Носилац дозволе за археолошка ископавања био је Музеј Војводине, а радове су финансирали Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање и општина Врбас.

"Стручну екипу чинила су три археолога и цртач, а шест лица било је агажовано за потребе земљаних радова. Стручно су консултовани сарадници са Филозофског факултета у Београду и из Централног института за конзервацију у Београду. Радови су вршени на три локације. Довршено је истраживање рова (сонда 2/2014) који окружује утврђени простор и дефинисана његова стратиграфија. Отворене су и до здравице истражене две сонде 3/2015 и 4/2015, димензија 4х4 м, које се надовезују једна на другу, а најпре на сонду 1/2014. Настављена су ископавања у простору нартекса где се још увек није дошло до здравице", саопштила је Весна Гргуровић, руководитељка Музејске збирке.

Према сачињеним резултатима, истражене су и документоване 34 гробне целине, а од гробних прилога посебно се истиче сребрни појас из гроба 13/2015, "састaвљен од сићушних нитни утиснутих у кожу, са траговима текстила, вероватно од кудеље". "Једина аналогија овом налазу потиче са истодобног локалитета код Фекетића. На појасу је извршена превентивна конзервација раствором поливинила, алкохола и дестиловане воде. Када се стекну услови потребно је извршити комплетну конзервацију јер се ради о изузетном налазу који ће своје место наћи у археолошком делу сталне поставке", рекла је Гргуровић.



Гргуровић сматра да археолошка истраживања средњовековног Врбаса, лоцираног на Шуваковом салашу, захтевају и израду комплетне документације и припремне радње за конзерваторске радове за делимичну реконструкцију цркве из 13. века. "Израђен је и ситуациони план са изохипсама, у који је унета основа цркве и границе истражених сонди. Обновљена археолошка истраживања указују на могућности постојања старије цркве на истом локалитету и њено откривање било би од велике важности и значаја за проучавање црквених прилика на овом простору, али и порекла популације која ју је изградила. Истраживање гробних целина преко гробних прилога пружа увид у погребне обичаје популације која је овде живела. У наредниом периоду истраживања би требало усмерити и на насеље, како би се употпунила слика о обичајима и животу становника средњовековног Врбаса", рекла је Гргуровић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"