Нова опрема за бољи рад КЕМ

Општина Врбас издвојила је новац за куповину модерне опреме за рад Канцеларије за енергетски менаџмент. Од сада стручњаци КЕМ-а на располагању имају и опрему за blower door тестове, термовизијску камеру и анализатор димних гасова, све у циљу још прецизнијег вршења анализа и верификација топлотних губитака, као и у циљу ефикаснијег рада котловских постројења.

"Канцеларија за енергетски менаџмент је отпочела тестирање заптивености јавних објеката. До сада је извршено тестирање девет објеката, вртића и школа, и по плану мерења урађеном у склопу ИСО 50001 документације, извршиће blower door тестирање за све објекте који се налазе у обухвату енерегетског менаџмента. Анализе ће бити рађене пре и након спроведених мера на унапређењу енергетске ефикасности", саопштено је из Канцеларије за енергетски менаџмент.

Стручњаци из ове канцеларије објашњавају да blower door тест, тј. тест пропустљивости ваздуха, представља мерење заптивености зграде на основу разлике у притисцима. "Неопходно је најпре направити разлику притисака у згради (подпритисак или надпритисак). По достизању одређеног притиска мери се количина ваздуха која је неопходна за одржавање тог притиска. Та количина ваздуха која се удува у простор изађе неконтролисано кроз шупљине и процепе у конструкцији зграде, попут спојева конструкције са прозорима и вратима, или каминима. Стандардна вентилација прозорима резултира лошим квалитетом ваздуха у просторији и огромним вентилационим топлотним губицима. Додатни вентилациони губици настају уласком хладног ваздуха кроз шупљине конструкције. Лоша заптивеност зграде узрокује 'цурење' топлоте ван зграде и улаз хладног ваздуха, што резултира неуједначеним површинским температурама, кондензацијом и појавом буђи на појединим местима.

Како би једна зграда била енергетски ефикасна неопходно је да се вентилациони топлотни губици смање на најмању могућу меру, тј. зграда треба да буде добро заптивена. Зато је пожељно узвршити blower door тест пре куповине некретнине, у фази припреме реконструкције како би се дефинисале критичне тачке на којима ће се радити, или по завршетку извођења радова у циљу провере заптивености и тачног сертификовања", саопштено је из Канцеларије за енергетски менаџмент.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"