Одржана XVI седница Скупштине општине Врбас

У уторак је одржана прва од три седнице Скупштине општине Врбас које су на распореду у овој недељи. Одборници су усвојили свих осам тачака дневног реда, а највише расправе изазвале су одлука о завршном рачуну за 2014. годину и одлука о промени оснивачког акта Јавног комуналног предузећа "Стандард".

Одлуку о завршном рачуну општине Врбас за 2014. годину образложио је Милан Глушац, заменик председника општине Врбас. "Претходна година била је изузетно тешка за нас, посебно по питању многих прихода који нису остварени онако како смо планирали. Већином су то били приходи од пореза на зараде, а имали смо и проблем да нам је извршење ишло до неких 80,6 одсто. Ипак, трудили смо се да новац који нам је остао распоредимо онако како треба. Оно што бих волео да истакнем је да је у односу на 2013. завршни рачун у суфициту 41 милион, што смо искористили да вратимо део главнице кредита, а 2013. године је био у дефициту 93 милиона. Такође, стручна ревизија није имала никакву замерку што се тиче завршног рачуна, нема елемената ни за какве пријаве, и овај рачун је објективан и у свакој ставки се поклопио са извештајем Трезора", рекао је Глушац.

Опозициони одборници критиковали су владајућу већину да већ одавно нема нових улагања и инвестиција у општини Врбас, што уз константни пад запослености чини живот грађана све лошијим и тежим.

Интересовање међу одборницима изазавала је и Одлука о промени оснивачког акта Јавног комуналног предузећа "Стандард" у делу који се односи на промену делатности и споровођења реорганазације. Душко Ћутило, члан Општинског већа, истакао је да је изменама "обезбеђен континуитет и квалитет обављања делатности које су од општег интереса грађана". "Стандард" ће убудуће бити регистрован и за друге делатности, у складу са Законом о комуналним делатностима. Те нове делатности су "производња кинематографских дела, испитивање јавног мњења, организовање састанака и семинара, производња аудио визуелних производа, тв програма, итд".

Реагујући на предложено опозициони СДС оптужио је руководство локалне самоуправе да је један од циљева измена делатности "Стандарда" и запошљавање одређеног броја радника Јавног предузећа за информисање Врбас, али је остало непознато "којих радника и по ком основу су они изабрани". "Избором одређених кандидата извршена је дискриминација према осталим људима који су у нашем граду остали без посла", оценили су у СДС.

На крају седнице су, без распараве, усвојени и планови детаљне регулације блокова број 20 и 25 у Врбасу.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"