Заказана XIV седница Скупштине општине

Марјана Мараш, председница Скупштине општине Врбас, заказала је по хитном поступку за петак, 22. мај, XIV седницу локалног парламента. Кратак дневни ред од само три тачке не умањује значај седнице јер се одборници окупљају због једне веома важне теме - разамтрања Одлуке о рефинансирању дугорочних кредита за капиталне инвестиционе расходе општине Врбас узетих код пословних банака.

Наиме, на дан 31. марта 2015. године, неотплаћени део, по раније уговореним кредитима за финансирање дугорочних капиталних инвестиционих расхода општине Врбас, код пословних банака износио је 406.439.758 динара. "Због наслеђене тешке финансијске ситуације која свакодневно отежава наше пословање и прети исплати личних доходака и многих других обавеза, обратили смо се Министарству финансија и затражили сагласност за рефинансирање постојећих пет кредитних линија у наведеном износу. Са толиким задужењима локална самоуправа није била у могућности да се даље кредитно задужи, па смо се определили за репрограм дугова, највероватније са грејс периодом од две године. Тиме добијамо слободна средства за повратак редовног пословања, исплату личних зарада, путних трошкова, умањење разних обавеза, свега онога у чему смо каснили. Министарство финансија је прегледало нашу документацију и одобрило нам поступак обезбеђивања периода почека, чиме се не повећава висина задужења, већ се рефинансирају постојећи, дугорочни кредити", рекао је Милан Глушац, заменик председника општине Врбас и додао да су у периоду 01. јануар - 20. мај, у односу на исти период претходне године, расходи умањени за чак 14 милиона динара.

Он је истакао да су дневни приливи у буџет у последњим месецима били између 500.000 и 800.000 динара, а да је за нормално функционисање потребно између пет и шест милиона динара. "О свему ће се изјаснити Скупштина општине и верујем да ћемо добити ширу подршку за ову одлуку. Стање је наслеђено, знамо када су подизани кредити и свако ко жели добро грађанима општине Врбас подржаће ово решење. Важно је да се овим поново не задужујемо, већ само одлажемо врађање дугова. Морамо вратити функционисање локалне самоуправе у нормалне токове", рекао је Глушац. Критеријуми за рефинансирање дефинисаће се у складу са Законом о јавном дугу и ликвидним могућностима општине Врбас, а избор банке извршиће се упућивањем јавног позива за прикупљање понуда у складу са Законом о јавним набавкама.

Седница СО почиње у 15.00 часова.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"