Еколошки покрет Врбаса о климатским променама

У склопу обележавања 20. маја - Дана метрологије, и у сусрет 22. мају - Дану биодиверзитета, Еколошки покрет Врбаса организовао је мултимедијалну радионицу за матуранте Средње стручне школе "4. јули". Радионица је била посвећена утицају климатских промена на појаву и ширење инвазивних коровских врста, са посебним освртом на амброзију.

"Глобални економски развој који утиче на појаву климатских промена, са интензивном пољопривредном производњом, развојем саобраћаја, непланском градњом, утиче на ширење инвазивних врста изван њихових станишта. У Панонској низији ширење и штетан утицај амброзије познат је јавности и носиоцима власти, али борба против ње је још увек тешка и са скромним резултатима. Пола милиона оболелих од летњих поленских алергија у Војводини и огромне економске штете које амброзија прави на пољопривредним културама, још увек нису довољан мотив да надлежне институције 'подигну узбуну' и спроведу широку кампању сузбијања, уз доношење квалитетне законске регулативе", рекао је након радионице Ратко Ђурђевац, председник Еколошког покрета Врбаса. Радионица је одржана у склопу пројекта "Избор чини разлику - климатске промене", који подржава Покрајински секретаријат за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине и општина Врбас.

ЕПВ је, иначе, претходне недеље успоставио пословно-техничку сарадњу са Пољопривредним предузећем "Сава Ковачевић". У првој заједничкој акцији  активисти покрета и запослени у овом ПП, засадили су 200 садница пауловније око воћњака и фарме говеда. "Ово је дрво са највећом продукцијом кисеоника и са изузетним способностима филтрирања ваздуха. Зато је препоручено у Кјото протоколу као ефикасан механизам у борби против климатских промена", рекао је Ђурђевац.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"