Министарка обишла радове на изградњи колектора

Министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић обишла је данас завршне радова на изградњи главног колектора отпадних вода за Кулу и Врбас. Она је поручила јавности да ће колектор бити завршен и пуштен у рад у јуну. Министарка се састала са председницима општина Врбас и Кула, др Братиславом Кажићем и Драганом Трифуновићем.

„Можемо то обећати грађанима. Видела сам спремност представника локалних самоуправа који подржавају изградњу тог колектора, министарство је посебно заинтересовано за то и учинило је све да анимира представнике Владе Србије и скрене пажњу на значај решавања овог питања. Главни колектор Кула – Врбас је од великог значаја, не само са становнике ове две општине, већ и изузетно значајан пројекат за област заштите животне средине целе Србије. Министарство пољопривреде и заштите животне средине потписало уговор о завршетку изградње главног колектора Кула-Врбас и тиме обезбедило укупно 106 милиoна динара за завршетак радова", рекла је том приликом министар Богосављевић Бошковић.

Уговор за изградњу пете фазе колектора потписан је 2010, а радови су обустављени 2011. и од тада су били у прекиду. Новим уговором, како је рекла министарка, радови би требало да се заврше у року од 60 дана од дана потписивања. "Очекујем да ће бити испоштовани договорени рокови и да ћемо грађанима моћи да покажемо одговоран однос према питањима заштите животне средине. Упркос томе што су на снази мере штедње због стабилизације земље и јавних финансија, опредељена су средства за овај пројекат јер је препозната његова важност за грађане Куле, Врбаса и Црвенке, али и за заштиту животне средине", рекла је Богосављевић Бошковић.

Министарка се осврнула и на завршетак Централног постројења за прераду отпадних вода у Врбасу, које се финансира из претприступних средстава Европске уније. „Европска унија финасира изградњу Централног постројење за прераду отпадних вода у Врбасу у вредности од око 12,2 милиона евра. Поред тога, ЕУ је обезбедила и средства у износу од 2,1 милион евра као техничку помоћ за припрему техничке и тендерске документације“, нагласила је министар.

После обиласка радова министарка је одржала састанак с представницима општина Кула и Врбас. Председник општине Врбас др Братислав Кажић захвалио се Министарству пољопривреде и заштите животне средине на хитрој реакцији у тренутку када је локалним самоуправама Врбаса и Куле била потребна материјална подршка. "Хвала министарки што је дошла да лично разговарамо о проблемима у области животне средине. Колектор је важан корак у решавању нашег задатка у ком морамо обезбедити довољне количине отпадних вода за тестирање а касније и рад Централног постројења отпадних вода. Управо сам због тога као важну тему изнео и наш пројекат завршетка кналаизације у селима општине Врбас. Обавестио сам министарку да смо заинтересовани за градњу канализационог система у Куцури и Савином Селу, а представио сам пројекат обнављања водоводне мреже, који ћемо спроводити уз кредитну подршку КМФ банке. Наш циљ је унапређење квалитета живота за све грађане општине Врбас, у складу са стандардима 21. века", рекао је након састанка са министарком Богосављевић Бошковић председник општине Врбас.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"