Саопштење Општинске управе Врбас

Реагујући на одлуку Основног суда у Врбасу према којој је накнада за експроприсану непокретност површине 1,3 хектара утврђена на чак 16,4 милиона динара, што је оцењено као нереално висока цена, а поступање по одлуци као опасност за функционисање локалне самоуправе, Општинска управа обратила се јавности саопштењем које преносимо у целости.

"Основни суд у Врбасу у ванпарничном поступку донео је Решење којим је одређена накнада за експроприсану непокретност за површину од 1ха 35а 24 м2, а која у природи представља пољопривредно земљиште у грађевинском подручју (трећа зона), у висини од 16.406.911,00 динара. Решење овај суд је засновао на налазу вештака који је у свом налазу и мишљењу применио одредбу члана 44. Закона о експропријацији, а која је Одлуком Савезног Уставног суда од 06. 04. 2001. године проглашена неуставном. Према тој одредби, накнада за један метар квадратни одузетог градског грађевинског земљишта одређује се у проценту од просечне тржишне цене која се формира у време одређивања накнаде за један метар квадратни изграђеног стамбеног простора у том месту, с тим да тај проценат не може бити мањи од 1% нити већи од 2%. У конкретном случају вештак је применио проценат у висини од 3,5%.

Вештак у конкретном случају вредност дела експроприсане парцеле рачуна према предрачунској вредности објекта који гради општина Врбас, иако у време експропријације предметна непокретност представља њиву, односно по пренамени неизграђено грађевинско земљиште. Сматрамо да је вештак применио метод који се не користи као стандардни метод за утврђивање реалне тржишне вредности непокретности. У закону је јасно наведено да се накнада за експроприсано пољопривредно земљиште и грађевинско земљиште одређује у новцу према тржишној цени таквог земљишта, ако законом није друкчије прописано. Процену тржишне цене врши орган надлежан за утврђивање пореза на пренос апсолутних права на непокретностима. Овај орган дао је процену предметне непокретности у износу од 3.706.522,68 динара, дакле, четири пута мању вредност.

Дакле, првостепеним Решењем, које је правноснажно, утврђена је накнада за експроприсано земљиште за нешто више од једног хектара у висини од 135.000 евра, као да се ради о првој грађевинској зони у Новом Саду или Београду, и ако је по налогу другостепеног суда, а по жалби Општине Врбас, првостепеном суду јасно напоменуто да процену тржишне вредности врши орган надлежан за утврђивање пореза на пренос апсолутних права на непокретностима, у складу са чланом 42. Закона о експропријацији и дао налог да првостепени суд у поновном поступку усагласи вештачења, суд у Врбасу одређује ново, супервештачење и на основу њега доноси Решење.

Сматрамо да је судским Решењем одређена нереално висока накнада, која не одражава реалну тржишну цену такве непокретности, нити је обрачун исте извршен на бази важећих законских одредби и применом стандардних метода процене тржишне вредности. Напомињемо да ће извршењем оваквог Решења општина Врбас претрпети ненадокнадиву штету, а превасходно комунални систем, систем образовања, предсколских установа, здравства, систем социјалне заштите и била би нарушена сва давања која су планирана буџетом општине Врбас за 2015. годину, док не постоји могућност да се по исплати истог, уколико би се усвојила Ревизија која је уложена на наведено правоснажно Решење, надокнади штета", истиче се у саопштењу Општинске управе.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"