Обезбеђен новац за нова археолошка истраживања

Учешћем на конкурсу за суфинансирање програма и пројеката у области заштите и очувања културног наслеђа у АП Војводини, Музејска збирка Културног центра Врбаса обезбедила је новчану подршку Покрајинског секретаријата за куллтуру и информисање за наставак истраживања на археолошком локалитету Шуваков салаш - Клиса код Врбаса. За овај пројекат обезбеђено је 350.000 динара.

"Музејска збирка Културног центра Врбаса и Музеј Војводине у Новом Саду обновили су прошле године истраживања на археолошком локалитету Шуваков салаш - Клиса код Врбаса. Реч је о вишеслојном налазишту, са археолошким културама од неолита до краја средњег века. Оно по чему је у јавности познат Шуваков салаш јесте то што је на овом месту лоциран средњовековни Врбас - Орбаспалотаја. Прво званично помињање овог назива јавља се на даровници из 1387. године, којом је угарска краљица Марија поклонила посед Орбаспалотаја палатину Николи Горјанском, иначе зету кнеза Лазара, који је представљао веома важну фигуру на угарском двору. Његово име тесно се везује за Србију с краја 14. и прве половине 15. века", рекла је Весна Гргуровић, археолог у Музејској збирци.

Иначе, археолошка ископавања на овом локалитету вршена су још давне 1902. године, од стране Историјског друштва Бач-бодрошке жупаније, а затим од 1984. до 1991. године од стране Музеја Војводине у Новом Саду. Вредна открића и резултате који су постигнути осамдесетих година археолози су представили јавности у витринама сталних поставки Музеја Војводине и Музејске збирке Културног центра Врбаса. "Као веома важан моменат, када говоримо о локалној самоуправи, јесте то да су одобрена средства за откуп парцеле на којој се налази сам локалитет, тако да данас право коришћења има Културни центар Врбаса, што значајно олакшава радове. Нажалост, ратни сукоби на простору бивше Југославије зауставили су радове и оставили недовршена истраживања. Музејска збирка КЦВ иницирала је обнављање истраживања и уз подршку локалне самоуправе, која је обезбедила средства, и у сарадњу са Музејом Војводине, који је обезбедио опрему, а уједно је као установа заштите носилац дозволе за археолошка ископавања, 2014. године наставило се са истраживањима. Кампања је трајала од 26. августа до 13. септембра, што јесте кратак период за постизање значајнијих налаза, али довољан да се покаже заинтересованост на нивоу локала, а самим тим и обезбеди подршка виших нивоа власти", рекла је Гргуровић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"