Споразум о сарадњи Врбаса и Бачког Петровца

Председници општина Врбас и Бачки Петровац, др Братислав Кажић и Павел Марчок, потписали су данас Споразум о партнерству који отвара могућност сарадње на плану заједничког решавања проблема одлагања и сепарације отпада. Други тематски састанак фокус групе, овога пута одржан у Врбасу, уз представнике локалних самоуправа, окупио је многе заинтересоване субјекте који могу дати допринос решавању проблема одлагања отпада, али и допринос успостављању и других врста сарадње, попут представника јавних и приватних предузећа и компанија, инспекцијских служби, Регионалне развојне агенције Бачка и других агенција, као и цивилног сектора.

"Надам се да ће успостављање овакве сарадње трајно помоћи решавању разних еколошких проблема са којим се сусрећу наше општине. Уговор са комшијском општином Бачки Петровац може помоћи и да коначно решимо дивље депоније, које се изнова појављују. Споразум нам отвара могућност да заједнички конкуришемо са разним пројектима пред покрајинским, републичким или европским приступним фондовима. Одлагање отпада није једини проблем из области заштите животне средине са којим се сусрећемо и циљ нам је да заједничким снагама донесемо неки бенефит општинама Врбас и Бачки Петровац", рекао је Кажић.

Tоком састанка фокус групе окупљени су разговарали о утврђивању локалних тржишних потенцијала за сепарацију, прикупљање и примарну прераду отпада, као и о приоритетима за учешће на конкурсима са заједничким пројектима. И Павел Марчок, председник општине Бачки Петровац, оценио је да би успостављање сарадње могло довести до лaкшег решавања еколошких проблема. "Решавање еколошких проблема видимо као важан циљ у будућности. Код нас су горући проблеми управо горуће депоније и морамо тражити решење, без обзира на то да ли ће регионална депонија заживети или не. Грађани траже промптну реакцију и верујемо да сарадња са општином Врбас може довести до бржег доласка до тих решења. Имамо пуно заједничких тема и сарадња може бити веома широка", рекао је Марчок.

Овај споразум потписан је у оквиру пројекта "МОПАЛ - модел примене Архуске конвенције у локалу", који спроводи Еколошки покрет Врбаса, а подржава Министарство пољопривреде и заштите животне средине и општина Врбас. "Покушавамо да две општине упутимо у потенцијале сарадње у јавном, пословном и цивилном сектору. Кроз тему одлагања и сепарације отпада желимо да видимо какве су могућности пружања услуга грађанима, али и сазнамо какви су услови пословне сарадње различитих партнера. Коначно, желимо да кроз ову сарадњу створимо услове за покретање нове привредне гране која може да донесе нову вредност и доведе до запошљавања људи", рекао је Ђурђевац.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"