Одржана Светосавска академија

Просветни радници, ученици, црквени великодостојници, представници локалне самоуправе, бројни гости и грађани општине Врбас обележили су синоћ Светосавском академијом празник посвећен првом српском просветитељу и утемељивачу школа у Србији Светом Сави. Ове године домаћини и организатори Светосавске академије били су професори и ученици Основне школе "Вук Караџић" из Бачког Доброг Поља.

Химном Светом Сави академију је отворио хор малих бачких певача, док је свечану беседу о Светом Сави одржао Борислав Тошић, свештеник и месни парох Црквене општине Бачко Добро Поље. "О Светом Сави се увек може говорити, било да о њему говоримо као о духовнику, државнику, утемељитељу цркве и просвете, о њему као интернационалном светитељу. Дакле, о њему не само као светитељу српске цркве, јер ако је неко свет и Христов, онда је он интернационални. наш је утолико колико имамо обавезу да га поштујемо, да следимо његов пут и живимо по врлинама по којим је он живео, да уважамо оно што нам је оставио, чувамо традицију и светиње које је подигао. Док тога буде биће и нас, док буде живота у врлинама биће и љубави, на крају и онога што певамо у химни њему - да живимо сви у слози, Свети Саво ти помози - што је данас, изгледа, важније него икада", рекао је парох Тошић.

У наставку програма на бини су се смењивали ученици ОШ "Вук Караџић", хор бачких певача Културног центра Врбаса, рецитатори и вокални солисти, који су извели неколико песама посвећених првом српском архиепископу, док је у завршној речи о свевременском значају дела Светог Саве, говорила Росанда Бајагић, проф. српског језика.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"