Врбас у најужем избору за вредну донацију

Швајцарска Влада планира да трима локалним самоуправама у Србији донира осам милиона франака за решавање проблема енергетске ефикасности у јавном сектору. У најужем избору је шест општина и градова, међу којима је и општина Врбас. Уз Врбас, у трци за донацију швајцарске Владе су Рума, Панчево, Ужице, Краљево и Параћин. "Тим стручњака обишао је све локалне самоуправе које ће се такмичити за прву и две друге награде", рекао је главни менаџер пројектног тима Александар Луцингер. Најбоља локална самоуправа добиће финансијска средства за цео посао.

"Један од та три града биће корисник целокупног пакета, све три димензије овог пакета – и награде за енергетску ефикасност, и инвестиционе компоненте, и компоненте изградње капацитета. Два града од три биће одабрана као корисници само награде за енергетску ефикасност", истакао је Луцингер. Сви пројекти којима ће општине и градови конкурисати тичу се побољшања енергетске ефикасности. То укључује побољшање изолације, замену прозора, вањске фасадне и кровне изолације у школама, болницама, домовима здравља и у осталим јавним зградама, као и замену сијалица. Треће побољшање енергетске ефикасности јесте грејање, што значи увођење нових и веома ефикасних технологија, какве су когенеративне технологије које истовремено производе и топлотну и електричну енергију, замена старих котлова, замена старих топловода новим цевоводима.

"Швајцарци су код нас били у два наврата, 25. новембра и 09. децембра. Веома су се похвално изјаснили о тим посетама, посебно у смислу квалитетних информација које су добили и компетенције људи из локалне самоуправе. Упитници које смо попуњавали били су врло прецизни и опширни. Посебно су били задовољни радом Канцеларије за енергетски менаџмент, а информациони систем који ми користимо и податке које нам пружа, како су нам сами рекли, имају само највећи градови у Швајцарској", рекао је Горан Пејовић, члан Општинског већа. Према његовим речима, општина Врбас конкурисала је са више пројеката, а акценат је стављен на енергетску санацију зграда у јавном сектору у свим насељеним местима и граду Врбасу, и на реконструкцију јавне расвете на територији целе општине. "Представници Амбасаде Швајцарске су на Дану енергетике у Врбасу рад наше Канцеларије за енергетски менаџмент оценили као нешто невиђено у Србији и то нам улива наду да би могли бити један од избора донатора у овом пројекту", рекао је Пејовић.

Иначе, Швајцарска планира да за пројекат енергетске ефикасности у Србији поклони осам милиона франака, с тим што је обавеза локалних самоуправа да учествују с 20 одсто. Науспешније локалне самоуправе неће морати да издвајају новац из буџета, већ ће у тој вредности пружити услуге које су неопходне за реализацију пројекта, од ангажовања људи до издавања грађевинских и других дозвола. Одлуку о томе које су три локалне самоуправе биле најуспешније на конкурсу, Швајцарци ће саопштити у фебруару наредне године.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"