Ускоро ново поскупљење гаса

Гас у Србији просечно ће поскупети од новембра за све купце 3,6 одсто, а за домаћинства 3,3 одсто, саопштила је Агенција за енергетику. Нова просечена цена гаса износиће за све купце 45 динара а за сва домаћинства 49 динара по метру кубном (без ПДВ-а). Информацију о поскупљењу гаса својим потрошачима доставило је и Јавно предузеће "Врбас гас".

Савет Агенције за енергетику дао је сагласност на нове цене природног гаса за јавно снабдевање за 32 јавна снабдевача, које ће се примењивати најраније од 15. новембра за домаћинства, а од 1. новембра за остале купце. До промене цена гаса дошло је због раста курса долара којим се плаћа увозни гас, а који је за последњих 15 дана септембра износио 92,4 динара. То је за 4,3 одсто више од курса примењеног за обрачун садашње цене гаса. На основу новог курса утврђена је нова цена. У позадини ових промена је раст курса долара у односу на евро, наводи се у саопштењу Агенције за енергетику.

У Србији 10 одсто домаћинстава, односно њих 249.000, има прикључак на гас. Просечна годишња потрошња по домаћинству у 2013. години је била 873 кубика. Након овог повећања цена, просечан годишњи рачун за гас бити 47.000 динара (са ПДВ-ом). Регулисана цена гаса се, иначе, мења када дође до промене набавних цена и односа увозног и домаћег гаса, а усклађује се и са променама петнаестодневног просека курса долара.



Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"