Одржана X седница СО Врбас

Одборници Скупштине општине Врбас усвојили су данас ребаланс буџета према којем се приходи општинске касе за 2014. годину пројектују на 1,426 милијарди динара, док расходи износе 1,401 милијарди. За нови прорачун гласали су одборници владајуће коалиције окупљене око Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије, док су против били опозициони одборници Демократаске странке и Нове демократске странке.

Ипак, почетак седнице обележио је иступ одборника Игора Канкараша који је јавности саопштио да напушта Покрет социјалиста и у будуће ће наступати као самостални одборник. У образложењу овог поступка Канкараш је навео да су "странке увеле гвозедну дисциплину и да ниједан одборник који припада некој политичкој странци не сме да гласа како му савест налаже", већ само по налогу странке, што Канкараш, како је рекао, није спреман да прихвати. "Ниједан општински функционер, говорим о свим општинама, па ни председник, не може да донесе ниједну самосталну одлуку уколико уједно није председник и општинског одбора владајуће странке. Дакле, општински одбори имају председнике који имају суштинску власт у општинама, а стварну власт у односу на председнике општина, председнике скупштина општина и њихове сараднике", рекао је Канкараш.

Расправљајући о ребалансу буџета, Душко Ђутило, члан Општинског већа, оценио је да је ребаланс реалан и да је важно да новац усмерава, између осталог, и у капиталне пројекте и у програме запошљавања. „Увећали смо средства за програме запошљавања, знатно издвојили више новца за превоз студената и ученика, а посебно смо обратили пажњу и на интервентне радове на саобраћајницама, атмосферској канализацији и свему другом што спада у редовне послове локалне самоуправе“, рекао је Ћутило. С друге стране, опозициони одборници оценили су да је ребаланс нереалан и да нови прорачун занемарује социјални моменат у ком се друштво налази. „Сви проблеми пренети су на леђа грађана. За мање од два месеца мораћемо да коригујемо буџет на реалне износе, јер ћемо на крају године видети да су све изречене приче биле само демагогија“, рекао је Драган Стијеповић, одборник НДС.

Дневни ред седнице промењен је на предлог Братислава Кажића, председника општине, па се као 5. тачка дневног реда разматрао предлог измена одлуке о обављању комуналних делатности. Према новој одлуци, општина Врбас од сада ће сама, у име свих корисника социјалне помоћи, према списку Центра за социјални рад, предлагати ослобађање плаћања појединих комуналних услуга у одређеном износу, чиме ће ова повољност стићи до свих корисника који имају право на њу. Такође, одборници СО Врбас усвојили су предлог одлуке о изменама и допунама одлуке о Програму уређивања градског грађевинског земљишта за град Врбас и насељена места општине Врбас за 2014. годину, решење о давању сагласности на измене и допуне Програма пословања Јавног предузећа "Дирекција за изградњу" за 2014. годину, као и предлог одлуке о допуни одлуке о додељивању искључивог права јавним предузећима којима је оснивач општина Врбас, за обављање делатности пружања услуга на које се Закон о јавним набавкама не примењује.

На предлог Комисије за кадровска, административна питања и радне односе, до промене је дошло у Надзорном одбору Центра за физичку културу "Драго Јововић", у којем је Немању Ђурђића заменио Јован Бјекић. Такође, Уместо Раденка Шимуна, нови председник Надзорног одбора Апотеке Врбас је Татјана Кажић, док је уместо Данила Дедеића за новог председника Надзорног одбора Дома здравља "Вељко Влаховић" именован др Горан Ђуровић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"