Амбасадор ЦГ посетио Врбас

Амбасадор Црне Горе у Србији Бранислав Мићуновић састао се у уторак у Врбасу са припадницима црногорске заједнице и једним бројем електора, који ће 26. октобра бирати први Национални савет Црногораца у Србији. Амбасадор Мићуновић оценио је да је формирање Националног савета Црногораца у Србији историјски догађај и позвао електоре из Врбаса и других градова да преузму у своје руке пуну одговорност за очување националног, културног и сваког другог идентита и остваривање права Црногораца у Србији.

„Од сарадника сам добијао поуздане информације о томе како се спроводи поступак свих ових мјесеци. Ово је први пут да црногорска заједница расута по Србији ствара јединствену организацију и Национални савет Црногораца окупиће моралну, духовну и интелектуалну снагу нашег народа у Србији, ради очувања националног идентитета. Скуп удружења која раде на основу споразума о међусобној сарадњи, као и друге асоцијације које су се окупиле на овом значајном послу, центрипетална су снага која гарантује стварање доброг Националног савета, а Црна Гора ће умјети да подржи и помогне његов рад и дјеловање. Амбасада Црне Горе ће бити ваш отворени сарадник и мени ће као амбасадору бити част и дужност да будем достојан заступник ваших права и интереса. Нека је вјечна љубав и брига Црне Горе према својим синовима и шћерима расејаним по цијелом свијету“, рекао је Мићуновић и захвалио се свим органима у Републици Србији и АП Војводини који помажу поступак формирања Националног савета Црногораца.

Из Црногорског културно просвјетног друштва „Никола I“ је саопштено да су у припремама за избор Националног савета заједно радила многа удружења Црногораца у Србији: Удружење Црногораца Новог Сада, Удружење Црногораца општине Кула, Црногорска национална заједница Београд, Удружење Црногораца Змајева, Удружење Црногораца Црвенка, Научно културни центар Крушчић, Удружење Црногораца "Монтенегро" Београд, Удружење Црногораца и пријатеља Црне Горе "Монтенегро" Ниш, Удружење Црногораца Врбаса, Удружење Црногораца Суботице, Удружење "Луча" Ловћенац, а свој допринос су дала и друга црногорска и завичајна удружења. „У посебан бирачки списак уписало се 5.136 лица са правом гласа, у Врбасу 2.512, у Малом Иђошу 620, у Кули 589, у Новом Саду 419, у Прокупљу 249, у Смедеревској Паланци 90, у Београду 203, у Врању 55, у Сомбору и Старој Пазови по 54, у Суботици 52, и Беочину 47. У Министарству управе и локалне самоуправе је прихваћено више од 60 електорских пријава, значајно више од потребног броја за пуноправно одлучивање“, рекао је Бранислав Секулић из ЦКПД „Никола I“.

Окупљеним електорима обратио се и др Братислав Кажић, председник општине Врбас. „Као локална самоуправа од самог почетка смо дали пуну подршку, логистичку и правну, формирању Националног савета Црногораца. Иако нећу бити неко ко ће гласати, имаћете нашу пуну подршку. Заиста ми је јако драго што је Врбас дао половину или више оних који ће бирати Национално веће. Ако ко има шта да понуди, онда су то Црногорци и желим вам да формирате репрезентативан савет који ће умети да се залаже за и да остварује права Црногораца у Србији, што ће допринети још бољој сарадњи црногорског и српског народа", рекао је Кажић.     

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"