Црногорци почели припреме за оснивање НС

Интонирањем химни Србије и Црне Горе педесетак представника Црногораца из Врбаса, Београда, Новог Сада, Куле, Крушчића, Змајева, Црвенке, Ловћенца, Суботице и Ниша започели су завршне припреме за оснивање Националног савета и избора његових чланова, преноси РТВ. Национални савет Црногораца неће водити антисрпску политику, порука је са овог скупа.

"Уколико ћемо освојити своја посебна права то не значи да треба да будемо повлашћени у односу на било кога већ само треба да се сачувамо свој идентитет. То је веза и са Србијом и са матичном државом. Национални савет може да доприноси добрим односима између две државе што је један од задатака", сматра сарадник амбасаде Црне Горе за дијаспору Мирко Кнежевић.
Уз подсећање да је од пописа из 1991. године када се у Србији Црногорцима изјашњавало безмало 120 хиљада а данас тек 38.527 житеља, представник из Врбаса Владимир Даковић овај скуп назвао је историјским.

"Уколико Национални савет буде формиран на овај начин и од ових људи који су присуствовали овом састанку онда ће он бити ефикасан и омогућити лакши и лагоднији живот Црногораца у Србији", каже председник Центра за културу Просвјетног друштва "Никола први" из Врбаса Владимир Даковић. Споразум нису потписали, нити су присуствовали скупу, представници Удружења Црногораца Србије Крсташ из Ловћенца, који су започели самосталну кампању за упис у посебни бирачки списак и који су, по мишљењу неких од учесника, фаворизовани од црногорске власти.

Сликар Ратко Шоћ реаговао је на недавну најаву да би Конзулат Црне Горе могао бити отворен у Сремским Карловцима, у којима, како је рекао, живи тек 41 Црногорац, а не у Врбасу где их, заједно са суседним општинама Кула и Црвенка живи 13643 или 62 одсто од укупног броја Црногораца у Војводини.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"