Saopštenje Crnogorske partije

Umjesto da bude pokretač inicijativa i realizator aktivnosti u cilju očuvanja nacionalnog, kulturnog i jezičkog identiteta crnogorske zajednice, Nacionalni savjet crnogorske manjine u Srbiji radi suprotno pokušavajuću da sprovede identitetski inžinjering i kreira model ponašanja suprotan crnogorskom nacionalnom identitetu.

Klasičan primjer takvog djelovanja je odnos prema Pokrajinskoj smotri recitatora na crnogorskom jeziku. Tu jedinu zvaničnu manifestaciju na crnogorskom jeziku u Srbiji, savjet ne samo da nije podržao već je otišao korak dalje blokirajući pokrajinska sredstva za tu namjenu. Sredstva koja je resorni sekretarijat vlade Vojvodine za ovu aktivnost opredjelio i uplatio crnogorskom nacionalnom savjetu, isti ne želi da proslijedi organizatorima manifestacije. Druga Pokrajinska smotra se održava u Lovćencu 15. decembra uz učešće učenika iz 14 osnovnih i srednjih škola iz 10 naseljenih mjesta i gradova koji obuhvataju 5 vojvođanskih opština. Organizatori su Crnogorsko kulturno-prosvjetno društvo „Princeza Ksenija“ iz Lovćenca i Crnogorsko dramsko-recitatorsko društvo iz Vrbasa. Odziv je impresivan, i dolazi u važnom trenutku za crnogorski jezik koji se bori za svoje mjesto u obrazovnom sistemu Srbije. Naravno, isključivo uz poštovanje Zakona i ispunjavanje propisanih uslova.

Pokušaj sprječavanja ovako značajnih manifestacija, a sa druge strane forsiranje guslarskih priredbi sa isticanjem identitetskih oznaka druge nacije, predstavlja skandalozno ponašanje Nacionalnog savjeta i dužnost Crnogorske partije je da ukaže na teške posljedice takvog djelovanja.

Press služba CP
Vuk Vukmirović, potparol
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"