Saopštenje CRNOGORSKOG KLUBA članova NSCNM

Tri godine rada Nacionalnog savjeta crnogorske manjine u Srbiji obilježeno je izborom trećeg Predsjednika savjeta, u uslovima ozbiljnog kršenja procedura predviđenih Statutom i nezakonitim izborom Izvršnog odbora.

Pitanje odgovornosti prijethodne predsjednice za katastrofalno stanje Nacionalnog savjeta, zasad, nije ni razmatrano. Zbog kršenja zakona, bez ijedne održane sjednice i smislene aktivnosti u poslednjih 18 mjeseci, Savjet je zadnju godinu svog prvog saziva dočekao sa blokiranim finansiranjem od strane države.

Tužnu sliku pojačava prizor kancelarije Savjeta u Vrbasu u koju su ga, kršeći ranije odluke, grupa članova ilegalno preselili. Na novom sjedištu su na nezakonit i neprimjeren način istaknute, isprane zastave Srbije i savjeta, postavljena pa trajno skinuta zastava Crne Gore. Nije istaknuta, zakonom obavezna, zastava AP Vojvodine.

Jedina odluka koja je donešena i dosljedno sprovođena u tom periodu tiče se putnih troškova, koji su za taj period nerada premašili milion dinara.  Trenutno vladajuća grupa u Savjetu, koja se ističe u destruktivnom ponašanju od samog njegovog formiranja i koja je vinovnik brojnih incidenata u njegovom radu, nemogućnost pronalaženja kvoruma za održavanje sjednica pokušava prevazići pokušajem podjele preostalog novca na računu Savjeta. Sredstva žele radpodjeliti sebi samima putem konkursa za udruženja građana.  To je i glavna tačka Dnevnog reda sjednice zakazane za danas u Vrbasu. Time se šalje poražavajuća poruka da su pare osnovni motiv djelovanja mnogih članova prvog saziva Nacionalnog savjeta crnogorske manjine u Republici Srbiji. Crnogorski klub, osim jednog svog člana koji će pratiti tok sjednice, neće prisustvovati istoj.